Sastanak sa Nikolićem, Dačićem i Vučićem

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost počela sastanak sa Nikolićem, Dačićem i Vučićem.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton doputovala je u Beograd, gdje je u Palati Srbije započeo njen sastanak sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi agencije Anadolija.
Ashton je u Beograd doputovala iz Prištine, nakon jutrošnjih susreta sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Hashimom Thacijem i predstavnicima opozicionih stranaka na Kosovu. Svi sastanci održavani su iza zatvorenih vrata, a Ashton nakon njih nije davala izjave.
Sastanci Catherine Ashton sa kosovskim i srbijanskim rukovodstvom odvijaju se u okviru dodatnih konsultacija u vezi sa novom rundom pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, zakazanom 20. marta u Bruxellesu.
Tokom posljednjeg briselskog sastanka krajem februara, kojemu su prisustvali premijer Dačić i Thaci, održanog uz posredovanje Ashton, bilo je riječi o formiranju zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova. Nakon tog sastanka saopćeno je kako je novi zakazan 20. marta, a da je to tada potrebno izvršiti dodatne konsultacije.