Nikolić u klin, Dačić u ploču

"Ne odustajemo od zajednice srpskih opština, ali nismo blizu dogovora jer Priština neće da menja svoje zakone", kaže predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić. - Očekujem da Catherine Ashton u četvrtak, poslije posjete Prištini, dođe u Beograd.

"Srbija je daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa Prištinom o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu", izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić na današnjoj konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Dačić je sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem juče boravio u Briselu. Njegova današnja izjava o potpisivanju sporazuma kosi se sa sinoćnjom izjavom predsednika Srbije.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju sporazuma, Dačić je rekao da on "prenosi realno stanje stvari".
 
U međuvremenu, oglasio se i premijer Kosova Hashim Thaçi. On tvrdi da izjava Tomislava Nikolića o popuštanju Prištine nije tačna.

"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vrijeme na to", rekao je Dačić i dodao da je taj stav prenio i Catherine Ashton, uz napomenu da oko takvih stvari "neće biti cjenkanja".

Ako budu prihvaćeni srpski stavovi o pravosuđu, policiji i nadležnostima zajednica srpskih opština, uslijdio bi rad eskperata koji bi to sprovodio u praksi, najavio je srpski premijer. Dačić je podsjetio da zajednica opština treba da ima svoju skupštinu, predsjednika, potpredsjednika, savjet ili vijeće.

On je, takođe, istakao je da nema pomaka po pitanju stepena nadliježnosti i da je osnovni problem što Priština ne prihvata da mijenja svoje zakonodavstvo.

"Priština je popustila u odnosu na stavove od prije dva ili tri sastanka, ali ne u suštinskim pitanjima", rekao je Dačić i dodao da nema preterano pozitivna očekivanja kada je u pitanju ispunjenje prijedloga srpske strane:

"Nisam optimista da će taj proces biti uspješno završen, jer nismo razgovarali sa prištinskom stranom".

Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom dijelu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na sjeveru Kosova.

"Nijedan rezultat ovih pregovora neće biti promjena tog stanja", kazao je Dačić i dodao da je dijalog jedina opcija kako se te stvari ne bi riješavale oružjem:

"Ako se raziđemo, Thaçi će pokušati oružjem i Srbija će reagovati. I opet smo na početku! Srbija želi da nastavi evropski put, ali se to može rješiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije. Mi moramo da izbjegnemo sukobe i da probleme riješavamo dijalogom".