Narodna banka Srbije

Srbijanska Državna komisija otvoriće do kraja mjeseca sefove u Narodnoj banci Srbije u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza Tita poslije njegove smrti, potvrdio je predsjednik komisije Oliver Antić.

Osim Antića, u komisiji je još jedan savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Republike Nenad Jevremović.

"Otvaranju će prisustvovati samo naša tročlana državna komisija i o tome smo obavestili sud. S obzirom na to da se ne zna šta je u sefovima, da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, zadatak komisije je da utvrdi sadržaj pohranjenih vreća", rekao je Antić za "Večernje novosti".

Da bi se izbjegla medijska pompa, neće biti saopšten ni tačan datum.

"Sud je zadužen da utvrdi šta pripada ostavinskoj masi, koja će se deliti među naslednicima. Dakle, samo da utvrdi privatnu svojinu Josipa Broza. Zato sudija neće prisustvovati otvaranju sefova", rekao je Antić.

Ukoliko komisija utvrdi da je u njima bilo šta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, kaže Antić, o tome će obavijestiti sud i predati stvari u sudski depozit.

On je objasnio da će za utvrđivanje prirode nađenih stvari državna komisija koristiti usluge vještaka.