Izjava bivšeg predsjednika Srbije

Bivši predsjednik Srbije a sada počasni predsjednik Demokratske stranke, Boris Tadić negirao je da je svojom kosovskom politikom obmanjivao građane Srbije i istakao da ne bi nikada pristao da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Ja sam govorio da je Kosovo mnogo bliže nezavisnosti, nego suštinskoj autonomiji. A (aktuelni premijer Ivica) Dačić, koji je tada bio u opoziciji, rekao je da se rata ne možemo odreći", rekao je Tadić televiziji B92 reagujući na Dačićevu izjavu "da se godinama lagalo da je Kosovo naše".

Tadić je rekao da je za Kosovo tražio sveobuhvatno rješenje i da je stavio fokus na opstanak Srba na sjeveru Kosova, jer bez toga se ne mogu održati ni Srbi u enklavama.

Počasni predsjednik Demokratske stranke je rekao i da je na drugo mjesto svog plana stavio crkve i manastire.

"Pitanje crkava i manastira, koje je suštinsko pitanje identiteta, sam stavio na drugo mjesto, sada toga nema i tu je opasnost. Ja takav pristup ne bih prihvatio, tražio sam sveobuhvatno rješenje, ako treba i da sporazumi budu potpisani, ali nikako stolica Kosova u UN", rekao je Tadić.

"Sada, u Nikolićevoj platformi, imamo prijedlog, definiciju Kosova kao posebne teritorije, za koju se ne zna da li je naša ili prištinska", rekao je Tadić.