Zoran Dragišić stručnjak za pitanje sigurnosti za DW

"Niko razuman ne može povjerovati da je premijera Zorana Đinđića sama likvidirala grupa polupismenih paravojnika", rekao je u analizi Deutshce Wellea Zoran Dragišić stručnjak za pitanje sigurnosti.

Naime prije deset godina ubijen je prvi demokratski izabrani premijer Srbije nakon svrgavanja Slobodana Miloševića, a danas se zna ko je na Đinđića pucao, ali se ne zna ko je to ubistvo naručio. 
"Na političkoj sceni Srbije se malo ko brine za istinu", svojevrsni je zaključak analize DW-a. 
Naime, dio sugovornika iz Srbije uvjeren je da ideologija koja je ubila Đinđića vlada i danas Srbijom, te da sama vlast nema interesa istražiti slučaj ubistva premijera Đinđića. 
S druge strane Srđa Popović advokat koji zastupa porodicu Đinđić kaže da zapravo niko nema ovlasti pozivati ljude, saslušati ih i zatražiti prave dokumente koji bi doveli do istine. 
"Tužitelj bi mogao sve rješiti za tri mjeseca", tvrdi Popović. 
"DW" podsjeća da se suđenje zbog pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO), koje je upravo u toku, saplelo na odluci suda da ne sasluša Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsjednika SRJ. 
Teza Srđe Popovića je da je Koštunica još od pobune 2001. godine počeo orkestriranu kampanju za rušenje Đinđića, u kojoj je učestvovala vojna služba sigurnosti, Milorad Ulemek Legija i njegove Beretke, kao i Zemunski klan. 
"Oni su istovremeno planirali ubistvo i veliki miting u Beogradu na kojem bi bila srušena Vlada. Do toga nije došlo samo zbog toga što je uvedeno vanredno stanje", kazao je Popović za "DW".
Đinđićev potpredsjednik Vlade Žarko Korać kaže da je "jedinstveno u historiji Srbije" to što je Vojislav Koštunica praktično amnestiran od saslušanja – pa makar i u svojstvu građanina. 
Korać je u razgovoru za "DW" podsjetio na peticiju koju su 2011. potpisali ugledni akademici, nacionalisti, "uglavnom Koštuničini lični prijatelji". 
"Peticija je zapravo govorila da Koštunicu jednostavno ne treba saslušavati. To je suprotno ideji prava, dok Koštunica istovremeno o sebi govori kao o legalisti i tvrdi da sve zasniva na pravu", kaže Korać za "DW" dodajući da je siguran kako Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića za rasvjetljavanje političke pozadine atentata uopće nije briga.