Nema paralela između Kosova i juga Srbije

U Platformi Albanaca sa juga Srbije se traže ista prava koja zvanični Beograd želi za srpsku manjinu na Kosovu.


Državni vrh Srbije sastat će se u ponedjeljak u Briselu sa Visokom predstavnicom EU Catherine Ashton, kako bi se našlo rješenje za sjever Kosova.
Uoči ovih razgovora, Vlada Srbije odbacila je platformu Albanaca sa juga Srbije koji traže isto što i zvanični Beograd za Srbe na sjeveru Kosova, uz  tvrdnju da nema paralela između Kosova i juga Srbije, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.
"Ja mislim da je ovo sasvim bilo predvidljivo i da je jedino rešenje da svu nemoć ili nespremnost političku Vlade u Beogradu... da se bave uspešnije životnim problemima na ovom području", kazao je poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi.
On smatra da bi uz pomoć asocijacije opština mogli efikasnije raditi zajedno.
Platformom se, pored ostalog, traži kontrola carinske robe na prelazu Končulj - Bela Zemlja, rješavanje ekonomskih i sigurnosnih pitanja, decentralizacija sudstva, pitanja upotrebe jezika, socijalna i zdravstvena zaštita. Politički vrh Srbije okrenut je, ipak, više rješavanju pitanja Srba sa sjevera Kosova.

Insistiranje Beograda

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da Beograd insistira na izvršnoj vlasti zajednice srpskih opštiina.
"Državno rukovodstvo ima jasan stav. Ukoliko ne dođe do povećanja nadležnosti i ozbiljnih nadležnosti ove zajednice, mi ne možemo da prihvatimo taj predlog, čak i po cenu da ne dobijemo datum za početak pregovora sa Evropskom unijom", kazao je on.
Iz Vlade, također, poručuju da su Albanci na jugu Srbije, njeni punopravni građani i da se mora prestati sa povlačenjem paralela sa sjeverom Kosova.
"Pojedini analitičari podsećaju da su Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe i ranije izlazili sa sličnim zahtevom, ali da za to nisu naišli na odobravanje međunarodne zajednice", izvijestio je Grabež.
Tako smatra i sociolog Dušan Janjić, napominjući da ovaj zahtjev neće bitnije utjecati na pregovore Beograda i Prištine.
 "Momenat u kojem se albanski odbornici javljaju nije pogodan kakav je bio ranije za njih, jer od 28. novembra, poučeni širokim talasom proalbanskih demonstracija, State Department i Evropska unija su usaglasile stav, ne podržavaju više paralelizme ili direktna povezivanja albanskog korpusa", kazao je Janjić.
On dodaje da u prilog zahtjevima albanskih odbornika iz tri opštine sa juga Srbije ne ide ni činjenica da je zvanični Beograd, u briselskim pregovorima sa Prištinom, pokazao visoki stepen kooperativnosti.
Izvor: Al Jazeera