Protiv ovlašćenja za srpske opštine na Kosovu

Sjedinjene Američke Države protiv izvršnih ovlašćenja zajednice srpskih opština i neposrednih izbora. Želimo funkcionalno rešenje, a ne Republiku Srpsku na Kosovu, kažu u Vašingtonu.

Sjedinjene Američke Države se protive izvršnim ovlašćenjima i neposrednim izborima za zajednicu srpskih opština na Kosovu, rečeno je u vašingtonskoj administraciji.

Visoki funkcioner administracije istakao je u razgovoru s dopisnikom Tanjuga da SAD nisu protiv zajednice opština, ali da ne žele da se dođe do rješenja kao u BiH s Republikom Srpskom.

"Želimo funkcionalno rješenje, a ne Republiku Srpsku na Kosovu", dodao je on.

Na konstataciju da Beograd smatra da su izvršna, a ne protokolarna ovlašćenja zajednice opština bitna i da neće odstupiti od tog stava ni po cijenu nedobijanja datuma za početak pregovora sa EU, američki zvaničnik je odgovorio da su za taj stav znali od ranije.

"Videćemo šta će biti u narednim danima, ima još vremena da se razgovara", dodao je funkcioner iz Vašingtona.

On je kazao da se nada da će Beograd pokazati fleksibilnost i konstruktivnost i da se tako može doći do zajedničkog polazišta.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će državni vrh u Briselu sa evropskim partnerima otvoreno govoriti o pitanju daljih integracija u EU.

Sljedeća runda razgovora Beograda i Prištine zakazana je za 20. mart u Briselu.