Za zajednicu opština na jugu Srbije?

Danas se održava sjednica skupštine svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu Srbije. Oni će na ovaj način ostati dosljedni svom ranijem političkom stavu po kome, treba da imaju onoliko koliko imaju Srbi na sjeveru Kosova.

Albanci sa juga Srbije će iz Preševa uputiti zahtjev Vladi u Beogradu, da se po uzoru na sjever Kosova, u Srbiji formira zajednica albanskih opština.
 
Prema pisanju "B92" danas se održava sjednica skupštine svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu Srbije. Oni će na ovaj način ostati doslijedni svom ranijem političkom stavu po kome, u političko-institucionalnom smislu, treba da imaju najmanje onoliko koliko imaju Srbi na sjeveru Kosova.
 
Odluka o tome biće donijeta danas u Preševu na najvišem nivou – Skupštini odbornika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tijela Albanca.
 
Sjednica ovog tijela, koje čine 74 odbornika Albanca u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je juče iznenada, ali do ovog trenutka niko zvanično nije potvrdio osnovnu temu rasprave.
 
Ragmi Mustafa, predsjednik opštine i lider Demokratske partije Albanaca, najjače političke partije u Preševu, odbio je sinoć da za B92 kaže razloge zbog kojih je sjednica sazvana tako hitno.
 
"Mi ćemo na toj sjednici odborniciima ponuditi jedan dokument, koji će biti naša platforma u predstojećim dogovorima Beograda i Albanaca Preševske doline", kratko je rekao Mustafa.
 
Na isto pitanje slično je odgovorio i Skender Destani lider Demokratske unije Doline, rekavši da će ovim dokumentom Albanci odgovoriti na ponudu službenog Beograda o normalizaciji odnosa, koja im je prije desetak dana dostavljena posredstvom Koordinacionog tijela za ove tri opštine.
 
Podsjetimo da je 25. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OSCE, započeo dijalog Zorana Stankovića, predsjednika Koordinacionog tijela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu sa liderima političkih partija Albanaca juga Srbije.

Albanska strana je povodom ovog slučaja međunarodnim subjektima proslijedila pismo sa osam zahtjeva.