Zakazani preko društvene mreže

Na društvenoj mreži Facebook se pojavio poziv za nove proteste Albanaca u Skoplju u petak u podne, nakon džuma-namaza u Jahja-pašinoj džamiji.

Prema najavama sa ove društvene mreže, pozvani su svi Albanci da u petak nakon džume dođu pred zgradu Vlade i protestuju. Protest se ponovo organizuje, kako je objašnjeno, zbog to ga što su prebijeni mladi Albanci tokom protesta Makedonaca, održanog u prošli petak. Protest još nije prijavljen MUP-u, ali policija pomno prati sve informacije i najave u vezi sa novim protestima.

Kako izgleda Makedonija ulazi u kampanju stalnih protesta i antiprotesta. Nakon poziva na društvenoj mreži Facebook za nove proteste Albanaca u Skoplju u petak u podne, nakon džuma-namaza u Jahja-pašinoj džamiji., ovoga puta ista vijest dolazi i od strane makeonskog djela.

Mladi Makedonci su uputili poziv za proteste tokom subote.

Prema obavještenjima na Facebooku i Twitter, protesti će biti održani u subotu u 14:00 časova i počeće ispred Pravoslavne crkve kako bis e nastavilo do Vlade Makedonije.

Još uvijek se ne zna ko stoji iza protesta koji se organizuju u petak od strane Albanaca i u subotu od strane Makedonaca.
U Skoplju su prvo protestovali Makedonci u prošli petak, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije Talata Xhaferija za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti. Tada je povrijeđeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju. 
Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povrijeđeno 13 policajaca i isto toliko građana. Osam osoba je privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.
Stranka Dostoinstvo, koja je organizovala proteste protiv imenovanja Xhaferija počela je i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje o Xhaferijevoj smjeni. Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podnesena Parlamentu, a ako predsjednik da "zeleno svjetlo", treba sakupiti 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Skoplje je tako sada u strahu od novih demonstracija zbog tenzija između Albanaca i Makedonaca.