Još dominiraju muškarci

Žene Balkana, historijski gledano, nisu imale utjecaj, ali se njihov broj na vodećim političkim položajima povećava.


Na balkanskoj političkoj sceni još dominiraju muškarci. Kakav utjecaj na žene u politici ima tradicija i kakav je njihov položaj u političkom svijetu?
Region Balkana je svakodnevno mjesto brojnih političkih promjena, koje utječu na živote ljudi mnogo više nego što se o tome govori.
Žene Balkana, historijski posmatrano, nisu imale velik utjecaj u ovom tradicionalnom, konzervativnom regionu.
Danas, pod utjecajem Evropske unije i zemalja Zapada, sve više njih istupa na političku scenu, preuzimajući vodeće položaje.

Tradicionalizam još jak

"Ako nikada niste vidjeli ženu predsjednicu, premijerku ili recimo ženu pilota, vi pomislite da je to nemoguće. Zapravo mi ni nemamo ženski naziv za ove profesije. no, bitno je da naše društvo to prihvati, jer je to jako važno za ovu regiju“, kaže Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske.
Prošle sedmice, prvi put na političkoj sceni kojom vladaju muškarci, na vodeće mjesto u vladi predložena je žena.
Željka Cvijanović mogla bi postati nova premijerka bh. entiteta RS.
No, u zemljama Balkana neke navike ipak, izumiru sporo.
Slovenija prvi put na čelu vlade ima ženu Alenku Bratušek, premijerku. Iako je ova zemlja jedina članica EU u regionu, čini se da tradicionalizam još ima jak utjecaj.
Kada je izabrana u Parlament, njeni politički protivnici prokomentarisali su kako će njen mandat biti dug kao njena suknja.
Ministrica za evropske integracije Kosova Vlora Citaku kaže kako je skoro pa nemoguće zaboraviti i na momenat da je ona samo žena na političkoj sceni u kojoj dominiraju muškarci.
"Prvo što te svi pitaju je - jesi li udata, te šta tvoj otac misli o tome što putuješ sama okružena muškarcima. To su sve stereotipi“, kazuje Citaku.
Na Kosovu je 2011. prvi put na mjesto šefa države izabrana žena. Atifete Jahjaga, jedina i najmlađa predsjednica države u regionu o snazi žena u politici kaže sljedeće:
"Žene u politici imaju određenu mekoću, što je pozitivna promjena koju naša zemlja, zemlje regije i svijeta prave, dajući šansu ženama.“
Sociologinja Eli Gashi smatra da su promjene na političkoj sceni na Balkanu znak kulturne revolucije.

Raskid s tradicijom

"To ima veze sa raskidanjem tradicionalne uloge žene, koja ju je vezivala za porodicu i poslove unutar kuće. Ta uloga se nije odnosila na njen život u javnosti, a pogotovo ne na političkoj sceni“, ističe Eli Gashi.
Bez obzira na trenutnu situaciju, broj žena na vodećim političkim položajima se povećava.
U regiji postoje i oni koji smatraju da su žene manje sklone nacionalizmu, a više ka diplomatiji, konsenzusu i kompromisu, što je izuzetno važno za sve zemlje Balkana.
Izvor: Al Jazeera