Plav

U prepunoj sportskoj hali u Plavu klanjana dženaza u odsutnosti za nasilno stradale žrtve pohoda crnogorske vojske 2012.-2013. godine.

U Plavu je danas, u sportskoj hali, klanjana dženaza u odsustvu povodom sto godina od stradanja Bošnjaka i Albanaca od tadašnje crnogorske vlasti.
Pozdravnu, uvodnu riječ povodom stogodišnjice zločina i nasilnog pokrštavanja počinjenog nad Bošnjacima i Alabancima na Gusinjsko-plavskoj teritoriji održao je Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, u prigdnom govoru povodom 100. godišnjice zločina i nasilnog pokrštavanja nad Bošnjacima i Albancima na gusinjsko-plavskoj teritoriji, podjsetio je kako su "kao i u svakom drugom ratu, na Balkanu 1912.-1913. godine, potekle rijeke krvi".
"Počinjeni su mnogi zločini nad muslimanskim stanovništvom. Brutalnost onoga što se ovdje dogodilo nikada se ne može zaboraviti, ne samo dok  živi naša generacija, nego za sva vremena, razmjer ovog zločina mora se pamtiti, a ne poricati“, kazao je Šahmanović, prenosi dopisnik agencije Anadolija.
On je istakao da nigdje, kao u Plavu i Gusinju, nije tako jasna slika čovjeka koji je imao slobodu izbora između dobra i zla, koji je imao slobodu izbora između čovjekoljublja i čovjekomorstva, te da je to bio "zločin protiv čovječnosti i zločin protiv Boga, a počinjen u ime Boga".
„Cjelokupno stanovništvo Plavsko-gusinjske kotline nasilno je pokršteno, sloboda na odabir vjere bila je ukinuta. U tim trenucima na stotine i stotine Plavljana i Gusinjana je odbilo da promijeni svoju vjeru, podignutog čela su otišli u sigurnu smrt“, kazao je predsjednik plavske opštine.
Tokom ovog događaja, organizovanog u znak sjećanja na žrtve Plava i Gusinja, hor podgoričke medrese "Mehmet Fatih“ učio je ilahije.
U pohodu protiv Bošnjaka i Albanaca u navedenom periodu nasilno je pokršteno oko 12.500 muslimana, ubijeno više od 1.800 ljudi, paljene su kuće, skrnavljene džamije i mezarja, strijeljana bošnjačko-albanska elita, pljačkana imovina samo zato što ova dva naroda tada nisu htjeli prihvatiti crnogorsku zastavu.
Crnogorski reis Rifat ef. Fejzić podsjetio je da su ubijeni nedužni, oni koji su samo imali drugo ime, drugu vjeru.
"Ovdje je, samo nekoliko mjeseci nakon odlaska Osmanlija, stradalo na stotine hiljada nevinih ljudi, jedina krivica im je bila to što su njihovi preci nekada davno prihvatili islam i sa njim promijenili svoj kulturološki kod“, kazao je Fejzić.
Reis je kazao da je dolaskom nove vlasti, umjesto tolerancije i zaštite manjina, počeo teror nad Bošnjacima. Podsjetio je da "za zulum u plavsko-gusinjskom kraju niko nije odgovarao".
"Budimo pošteni, govorimo istinu i gradimo povjerenje, jer bez njega nema uvažavanja. Priznavanje zločina vodi povjerenju, negiranje zločina vodi nepovjerenju, a današnja Crna Gora nema razloga da zazire od muslimana niti oni imaju razloga da ne vjeruju da je ona danas dobronamjerna prema njima“, kazao je Fejzić i istakao da se Crna Gora mora suočiti sa ovim i drugim zločinima.
Nakon klanjanja dženaze, koju je predvodio reis Rifat ef. Fejzić, koordinator između Islamske zajednice Crne Gore i Turske Tevfik Yucesoy proučio je dovu  i Fatihu za plavsko-gusinjske žrtve.