Nadležnosti zajednice srpskih opština

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD, a ne EU doneti konačnu odluku, kaže srbijanski politički analitičar Predrag Simić.

On je za RTS rekao da je dosadašnja praksa pokazala da se "u Evropi nešto počne, a u Vašingtonu završi". 
"Tvrdoglavo odbijanje zajednice srpskih opština dokaz je da iza Prištine stoji Amerika. Čuli smo ovih dana da su se obe strane obratili Americi za pomoć i ona će imati poslednju reč. U Prištini ne postoji nijedna bista evropskih značnika", kaže Simić. 
Bivši ambasador u Francuskoj i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka ocjenio je da je to što je jučerašnja, šesta rudna razgovora Beograda i Prištine u Briselu loše završena "poraz evropske diplomatije". 
O dobijanju datuma za početka pregovora Srbije o članstvu u EU on je ponovio da će ključnu ulogu imati Njemačka, odnosno njen Bundestag, koji je sada "pred izborima, a 80 odsto građana se protivi proširenju EU". 

SAD protiv izvršnih ovlašćenja opštinama

Priština ima podršku SAD da ne pristane na kompromis oko zajednica srpskih opština na Kosovu. S druge strane, ostale zemlje Kvinte - Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija - smatraju da je taj prijedlog Beograda "razuman", saznaje "Blic" u diplomatskim izvorima. 
Diplamate sa kojima je "Blic" razgovarao tvrde da je na sastanku ambasadora Kvinte, prošle nedjelje u Beogradu, postalo jasno da ne postoji jedinstven stav prema srpskom prijedlogu. 
"Amerikanci smatraju da Srbija nije u poziciji da zahtjeva bilo šta i uvjereni su da Beograd neće prekinuti dijalog sa Prištinom ako se njihov zahtjev usvoji zbog opredjeljenja da se sve učini da bi se u junu dobio datum za početak pregovora sa EU. Bez pritiska SAD na Prištinu, Thaçi neće prihvatiti da učini bilo kakve ustupke za srpsku zajednicu na Kosovu", kaže za "Blic" izvor iz diplomatskih krugova u Beogradu. 
Zbog toga je Dačić proteklih dana upozoravao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera, podsjeća list.