Thaçi optimističniji nakon šeste runde

Premijer Kosova Hashim Thaçi je današnji sastanak sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem nazvao konstruktivnim ali je dodao i to da je dobio verbalnu saglasnost za raspuštanje paralelnih struktura sigurnosti na sjeveru Kosova.

“Sastanak je bio konstruktivan u duhu mogućnosti iznalaženja prihvatljivih rješenja u skladu sa Ustavom Kosova i njegovim zakonima. Napredak je postignut u smislu onoga da imamo red i zakon na sjeveru, da imamo demokratski poredak, imamo slobodne izbore, izbori na kojima građani mogu izabrati legitimne predstavnike".
"Naravno da je razgovarano i o Udruženju opština sa srpskom većinom, uvijek u skladu sa zakonima Kosova, ali ni pod kojim okolnostima nekog zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili Ahtisaari plus, odnosno sve i uvijek će biti i ostati u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i evropskim standardima”, rekao je Thaçi.
On je također potvrdio da će se sljedeći sastanak održati 20. marta.
"Došlo je do verbalne saglasnosti oko raspuštanja svih sigurnosnih struktura kao i o radu pravosuđa po zakonima Kosova i na sjeveru", rekao je Thaçi, koji je rekao da je od danas optimističniji.
"Mogu reći da sam od danas optimističniji o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u provedbi agende koju imamo pred sobom od strane EU i podržane od SAD-a”, rekao je Thaçi nakon sastanka, šestog po redu, sa premiejrom Srbije Ivicom Dačićem, uz posredstvo šefice evropske diplomatije, Catherine Ashton.