Istraživanje B92  i Ipsos Strategic marketing

Čak 63 odsto građana Srbije misli da je Kosovo faktički nezavisno i da Beograd može da se bori jedino za što bolji položaj Srba,pokazuju najnovija istraživanja.

Beogradska televizija B92 donosi rezultate ekskluzivnog istraživanja - o tome šta o dosadašnjim razgovorima dva premijera misle građani Srbije.
B92 i Ipsos Strategic marketing pitali su 1.003 građanina Srbije šta oni misle – “kako smo do sada pregovarali o Kosovu, da li bi to neko mogao bolje da vodi pregovore i kakva je uloga Evropske unije u briselskim razgovorima”.
Najpre su pitali kako ocenjuju učinak glavnog pregovarača Ivice Dačića. 
Tako da premijer pregovara dobro misli 61 odsto građana Srbije. Da to čini loše misli znatno manje, 21 odsto građana, dok odgovor nema 18 odsto građana Srbije. 
Premijer je, dakle, položio ovaj kosovski ispit kod građana, ali na pitanje da li bi to neko radio još bolje od Ivice Dačića. 
Da Srbija boljeg pregovarača nema misli nešto više od polovine građana Srbije – 54 %.  
Svaki četvrti građanin Srbije uvjeren je da postoji čovek koji bi bolje pregovarao od Dačića, dok odgovor ne zna 20% građana Srbije.
Onoj četvrtini građana koji bi Ivicu Dačića zamjenili nekim drugim, postavljeno je pitanje ko bi bolje razgovarao sa Hashimom Thaçijem. 
35 odsto njih misli da bi to bio Dačićev prvi zamjenik u Vladi Srbije Aleksandar Vučić. Iza njega su ljudi koji su se već susretali sa Hashimom Thaçijem i to na Bečkim pregovorima prije sedam godina - po 7 odsto vjeruje u Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, kao najbolje čuvare srpskih interesa.
Dačić i Thaçi vjerovatno se ne bi ni našli za istim stolom da ih za njega nije dovela Evropska unija - nijedan se sastanak nije održao van kabineta visoke predstavnice EU Catherine Ashton. 
Podsjetimo da su se Dačić i Thaçi u Briselu do sada sastajali šest puta.
Na pitanje da li je Evropska unija neutralna u razgovorima Beograda i Prištine, više od tri četvrtine građana Srbije, njih 78 odsto jasno kaže da nije.  
Da jeste, misli tek 16 odsto građana, dok odgovor ne zna 6 odsto njih.
Onima koji misle da Evropa nije neutralna, postavljeno je naknadno pitanje - na čijoj je onda strani. 
Tako čak 86 % njih smatra da je Brisel na strani Kosova, 6 % misli da zastupa svoje interese, dok da je na strani Srbije misli samo 3 % onih koji Evropu ne vide kao neutralnu.
Postavljeno je i pitanje na koje i mnogi političari izbjegavaju da odgovore i tvrde da te dileme uopšte nema i da je, bar za sada, niko pred Srbiju tako jasno ne postavlja - šta je bliže, Kosovo u Srbiji ili ulazak Srbije u Evropsku uniju. 
Za početak, najprije jedan otrežnjujući podatak za sve političare koji pokušavaju da tvrde suprotno.
Čak 63 odsto građana misli da je Kosovo faktički nezavisna država i da je Srbiji jedino preostalo da se izbori za što je moguće bolji položaj Srba.  
Da Kosovo nije nezavisno misli svega jedna trećina građana ili 32 odsto, dok odgovor ne zna 5 odsto njih.
Kada je postavljeno pitanje šta biraju - ulazak Srbije u Evropsku uniju ili potpuno vraćanje Kosova u sastav Srbije, 65 odsto građana bira Kosovo prije Evrope.  
Ulazak u Evropsku uniju prioritet je za 28 odsto građana, dok je neodlučno 7 odsto građana.