Protiv političkog sistema

Današnja proslava povodom bugarskog nacionalnog praznika 3. marta, Dana oslobođenja zemlje, odnosno 134. godišnjice okončanja osmansko-ruskog rata, pretvorila se u protest protiv političkog sistema u toj zemlji.

Program je počeo uz vojne počasti u glavnom gradu Sofiji, na trgu ispred katedrale Aleksandra Nevskija, a ceremoniji organizovanoj pod pokroviteljstvom predsjednika Rosena Plevneliva, prisutvovao je i ambasador Turske u Sofiji Ismail Aramaz. Proslavi su prisustvovali i predsjednica bugarskog parlamenta Tzetzka Tzaceva, ministar odbrane smijenjene vlade Anu Angelov, načelnik Glavnog stožera general Simeon Smeonov, kao i veliki broj građana Sofije.
No, nakon izvjesnog vremena ova proslava je prerasla u protest protiv političkog sistema. 
Na stotine hiljada stanovnika bugarskih gradova Varna, Filibe, Blagoevgrad, Burgaz i drugih protestovalo je na ulicama izvikujući parole protiv članova vlade i visokih zvaničnika koji su podnijeli ostavke. Nekoliko hiljada demonstranata u Sofiji tokom protesne šetnje uputili su zahtjev za gašenje svih političkih stranaka. 
Demonstranti su se tokom protesta u Sofiji zaustavili pored spomenika Vasila Levskog, koji je simbol zemlje u borbi za nezavisnost, te su položili vijence. Nakon što je pala bugarska vlada, 21. februra, počeli su protesti širom te zemlje u kojima se traži procesuiranje odgovornih za korupciju. Političke partije za to vrijeme spremaju se za prijevremene opće izbore koji će biti održani 12. maja.