Titus Korlacean, ministar spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Titus Korlacean izjavio je da bi bila "greška" ako Rumunija ne bi uzela u obzir promjene i napredak u vezi sa Kosovom i "ostala zakopana u prvoj liniji kao japanski vojnik na Pacifiku", poslije završetka Drugog svjetskog rata.

Korlacean je to rekao u emisiji rumunske Televizije Realitatea, na pitanje novinara da li će se Rumunija pridružiti "evropskom trendu" što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova. 
"Postoji politička realnost na Kosovu koju treba tretirati inteligentno i otvoreno", naveo je ministar. 
Rumunija treba da gleda vrlo pažljivo na odvijanje političkog dijaloga Beograd-Priština na kojem učestvuje visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Catherine Ashton. To su realnosti o kojima Bukurešt treba da vodi računa, rekao je ministar. 
Premijer Viktor Ponta pozdravio je prije nekoliko dana odluku Komiteta direktora Savjeta regionalne saradnje o učešću Kosova. Ponta je naveo da je ta odluka izraz "regionalne saradnje, kao relevantni instrument približavanja cijelog regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji". 
"Rumunija je posebno zainteresovana u podržavanju inicijativa koje su u stanju da značajno doprinose transformaciji regiona u zonu stabilnosti, povjerenju, implementiranju osnovnih kriterijuma za što veće približavanje Evropskoj uniji", naveo je premijer.   
Dodao je da u tom sklopu, Rumunija "podržava dijalog Beograd-Priština, koji doprinosi ubrzavanju pozitivnih procesa u regionu".