Očekivanja premijera su velika, ali...

Albanci i Srbi na Kosovu ne slažu se oko mogućih rezultata sutrašnjeg susreta premijera Hashima Thaçija i Ivice Dačića u Briselu.

Albanska strana protivi se ideji da srpske enklave na Kosovu dobiju specijalan status, dok Srbi insistiraju upravo na tom statusu.
Očekivanja od šestog briselskog sastanka dva premijera o Kosovu su velika. 
Poslanica kosovskog parlamenta Rada Trajković kaže da je Beograd pokazao da je spreman na velike ustupke, pa bi i albanska strana morala isto da se ponaša. 
“Jedan od glavnih pisaca Ustava Kosova, on kaže da neće mijenajti njihov stav. U tom smislu ne može doći do dogovora. Ipak, i Beograd sprema normative s kojima želi da legalizuje status, ako se dogovre institucije na Kosovu, što bi relaksiralo odnose u dobroj meri“, smatra Rada Trajković. 
Jedna od osnovnih tema biće predlog Beograda da se na Kosovu uspostavi Zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjem, na šta Priština za sada ne pristaje. Savjetnik Vlade Kosova za spoljne poslove Azem Vllasi upozorava da Beorgad mora da se obuzda. 
“Da se ipak cio proces koncentriše na nekoliko pitanja, vremenski da se ta agenda pregovora ograniči i da se ipak obje strane drže Ahtisaarijevog plana, bez obzira što ga Srbija formalno ne priznaje. A i nema nikakvog problema što ga Srbija ne priznaje jer se radi o stvarima koje se tiču unutrašnjosti Kosova“, poručuje Vllasi. 
Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine Ilir Deda ne očekuje da će 4. mart donijeti preokret u odnosima Kosova i Srbije. 
“Kad smo u vremenskom cajtnotu kao sad, onda će EU probati da nametne rješenje za sjever, ali ako to rješenje bude ono što oni planiraju - neka posebnost sjevera - to neće voditi normalizaciji već defunkcionalizaciji Kosova i povećanju tenzija. I ovde mora doći do veće ozbiljnosti svih aktera, a prije svih EU koja je i povela ovaj proces“, smatra Deda. 
Hashim Thaçi je, uoči puta u Brisel, poručio da na Kosovu neće biti autonomije po ugledu na Republiku Srpsku i da vlasti u Prištini neće dozvoliti da opštine sa srpskom većinom formiraju mehanizme koji imaju zakonodavnu i izvršnu vlast.