Međusobno priznavanje Beograda i Prištine uslov

Predsjednica Odbora za evropske poslove francuske skupštine Danielle Auroi poručila je da bez međusobnog priznavanja Srbije i Kosova na kraju evropskog puta, od članstva u EU neće biti ništa, ali da taj zahjtev nije na papiru, već je usmeni.

"Mislim da nam je svima priraslo srcu da pomognemo Srbiji da ispuni sve kriterijume. Istina, ovi kriterijumi su malo komplikovaniji, i brojni, ali vjerujem da Francuska, historijski saveznik Srbije, ima ulogu da taj proces olakša", rekla je Danielle Auroi za "Večernje novosti".
 
Na konstataciju da se od Srbije, praktično, traži da se odrekne dijela svoje teritorije, Auroi je je rekla da je to gledište Srbije, a ne Kosova, i podsjetila da su se Francuska i Njemačka dugo borile za dio zemlje koji se zove Alzas i Lorena, a sada predstavnici Bundestaga i komisije kojom ona predsedava, idu zajedno u Beograd.
 
"To nije, da tako kažem, napisan uslov, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dvije zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu", poručila je Auroi, dodajući da Srbija u ovom trenutku u tom domenu preduzima dosta koraka.
 
Takav zahtjev, istakla je, nije napismeno formulisan u obavezama iz Brisela, ali jeste usmeno!
 
"Ne vidim, inače, kako bi EU prihvatila da primi zemlju koja nije priznala drugu državu", napomenula je francuska parlamentarka.
 
Odgovarajući na konstatciju da Brisel, zvanično, ne nastupa s pozicije statusne neutralnosti, Auroi je istakla da Francuska veoma podržava ulazak Srbije u EU, ali da će za Francuze, ako ne bude međusobnog priznavanja, odgovor biti - "ne".
 
"Međusobno priznavanje Beograda i Prištine za nas će biti uslov 'sine kva non", zaključila je Auroi.