"Da se spasi što se može spasiti"

Vlada Srbije je predložila kompromis što se tiče ukidanja paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Na osnovu članka u austrijskom listu "Der Standard", koji je objavljen u današnjem broju od strane autora Andreja Ivanjija, predstavnici srpske uajednice na Kosovu, u budućnosti trebaju održavati kontakte kako sa vladom u Srbiji tako i sa vladom na Kosovu.

Iako zvanični Beograd konstantno nastavlja sa kritikama i odbacivanjem nezavisnosti Kosova, piše "Der Standard", na diplomatskom planu izražava spremnost da se postigne kompromis. Napredak u dijalogu sa Kosovom, će biti uslov da Evropska unija u junu da Srbiji datum početka pristupnih pregovora.
 
Glavni uslov EU je raspuštanje paralelnih sigurnosnih struktura na sjeveru. Ovaj uslov je zatražen još na ljeto 2011. godine, od strane njemačke kancelarke Angele Merkel tokom njenog boravka u Beogradu na sastanku sa tadašnjim predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem.

Prema današnjem članku u listu "Der Standard", aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, napravio je nagli zaokret u svom stavu prema Kosovu. On se složio da se na sjeveru Kosova formiraju nove lokalne institucije koje će surađivati s zvaničnim Beogradom ali i sa Kosovom te da će biti u skladu s Ustavom Kosova.

To, prema pisanju lista "Der Standard" znači kraj paralelnih institucija na Kosovu. List "Der Standard" piše da ova strategija Beograda se oslanja na moto "da se spasi što se može spasiti".

Pitanje prihvaćanja kosovskih institucija i integraciju u tim institucijama, raspravljaće se u utorak na narednom redovnom sastanku između premijera Srbije, Ivice Dačića i premijera Kosova, Hashima Thaçija, piše bečki list "Der Standard".
 
Dalje prema pisanju lista, lideri Srba na sjeveru se protive poziciji u razgovorima Beograda i revoltirani su popustima koje je službeni Beograd učinio. Desničarske radikalne partije su međutim otišle tako daleko te su optužile premijera Srbije Dačića za nacionalnu veleizdaju.