Kako nas varaju trgovci

Sitnim trikovima uvoznici, proizvođači i trgovci svakodnevno varaju potrošače. Težak masni papir, vodom natopljene pršuta i salame, prekucavanje ili brisanje roka trajanja, zakidanje na gramima i sastojcima samo su neke od prevara sa kojima se građani svakodnevno susreću.

Pritisnuti krizom, domaći proizvođači i trgovci preuzeli su od iskusnijih kolega iz svijeta već dobro oprobani recept za sitne prevare, pa su preko noći plastične čaše jogurta, pavlake ili kiselog mlijeka sa 200 mililitara smanjene na 180, čokolade sa standardnih 100 grama oslabile su na 80, a iako izgledaju isto, lakše su i paste za zube, šamponi i dezodoransi. Iako je težina manja, cijena je ostala ista.
- To je obmana građana, ali nije prevara, jer na njima piše stvarna gramaža. Problem je kada prodavnice oglašavaju akcije i sniženja, pa štampaju reklamni materijal na kome piše da je na popustu "100 grama čokolade“, a nije - pričaju u Centru za zaštitu potrošača.
Većina pekara zakida na težini hljeba, tako je vekna lakša za 30 do 70 grama nego što je propisano, a prodaje se pritom po punoj ceni kao da se radi o standardnoj polukilogramskoj vekni. 
Masni papiri na kojima se meri težina mesa i suhomesnatih proizvoda teže i nekoliko desetina grama, pršuta i salame natopljene su vodom da bi dobile na težini, na prethodno zapakovanim proizvodima napisana je nešto veća gramaža od stvarne, a posebno je opasna prodaja “na merenje“ raznih bombona, keksa, čokolada, jer se sumnja da se u rinfuzi često prodaje roba kojoj je istekao rok trajanja.
Izvor: Blic.rs