Agron Bajrami, urednik "Koha Ditore", za Danas

Najave iz međunarodnih izvora su dosta eksplicitne i jasno je da će se u sljedećoj rundi razgovora između premijera Kosova i Srbije Hashima Thaçija i Ivice Dačića mnogo konkretnije govoriti o sjeveru Kosova, a ponajviše o tamošnjim paralelnim institucijama - navodi za "Danas" Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista "Koha ditore", povodom nastavka briselskog dijaloga Beograda i Prištine na političkom nivou, zakazanog za narednu sedmicu.

Bajrami ocjenjuje da u Prištini "dobro čuju šta o toj temi kaže Dačić, kao što u Beogradu, vjerujem, čuju šta kaže Thaçi, ali mnogo su relevantnije poruke koje stižu iz Brisela i zapadnih centara, prije svega iz Vašingtona i Berlina".

"Mislim da je očigledno da će se razgovori usredsrediti na to da prestanu da postoje paralelne strukture na sjeveru, koje su ilegalne i prema kosovskim zakonima, ali i prema Rezoluciji 1244 UN. Svakako treba očekivati da bude ukinut onaj deo paralelnih struktura koji se odnosi na sektore bezbjednosti i pravosuđa. Thaçi i Dačić treba da se dogovore kako će to biti učinjeno, ali sigurno je da bez uklanjanja takvih struktura Beograd u aprilu neće dobiti zeleno svijetlo za početak pregovora o članstvu u EU", komentariše Bajrami.

Prema njegovom mišljenju, Priština će zauzvrat "morati da pristane na legalizaciju dijela tih struktura i proces koji će voditi većoj samoupravi Srba na sjeveru Kosova, što, u stvari, ide u prilog već poznatoj ideji da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije svede na veći nivo autonomije Srba na Kosovu, u zamjenu da Beograd prihvati postojanje nezavisnog Kosova, bez formalnog priznanja".

"Postaje jasno da su obje vlade manje-više spremne da prihvate takav dogovor, iako i Dačić i Thaçi imaju veoma iskrivljene i neiskrene interpretacije svega ovoga za unutrašnju upotrebu. Ali, čak i ako dogovor bude postignut u naredna dva mjeseca, što je neka vrsta roka koji je dala EU, za mene će mnogo problematičnija biti implementacija bilo kakvog sporazuma, koja može trajati nekoliko narednih godina i sa veoma velikim šansama za komplikacije. To je nešto o čemu ni EU ni dve vlade ne razmišljaju, što ne iznenađuje, budući da cijenu svega na kraju neće platiti oni već građani dve države", zaključuje Agron Bajrami.