Većina stanovništva želi miran život

Izvjestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček pohvalila Vladu Srbije zbog napretka u primjeni dogovora sa Prištinom, ali kaže da će za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU biti potrebno ukinuti paralelne institucije na sjeveru Kosova.

Lunaček je kazala da je pozitivno iznenađena potezima vlasti u Beogradu, jer je, kako je navela, aktuelna vlada primjenila neke stvari koje nisu funkcionisale pod starom vlašću.
 
"Prvih mjeseci je bilo napretka kojeg nije bilo ranije. Ima još toga da se uradi, ali sam uvjerena da će se nastaviti kao do sada", rekla je Lunaček za Tanjug.
 
Ona smatra da je u predstojećoj rundi političkog dijaloga tokom koje će se razgovarati o paralelizmu institucija bitno da se bezbjednosne i pravosude strukture stave pod kosovske okvire i tako garantuju bezbjednost stanovništvu.
 
"Nadam se da će iduće nedjelje doći do prodora i da će time Srbija moći dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU", rekla je Lunaček i kao pozitivan korak u tom pravcu pomenula da je dogovoreno da novac iz Srbije namenjen Srbima na Kosovu ide preko fonda u Prištini.
 
Upitana da li ukidanje paralelnih struktura znači i rasformiranje opštinskih vlasti na sjeveru Kosova, Lunaček je istakla da je neophodno da se održe lokalni izbori po kosovskim zakonima i na sjeveru.
 
"Moguće je da će na izborima biti izabrani aktuelni gradonačelnici, ali je neophodno da se izbori održe po kosovskom zakonu", rekla je ona.
 
Na konstataciju da stanovništvo sjevera Kosova nije saglasno sa nekim prethodnim dogovorima, Lunaček je istakla da je bitno da se na sjeveru stane na put "bespravnom okviru", koji pogoduje samo kriminalcima, koji imaju odličnu saradnju na obje strane Ibra.
 
"Pravni vakuum je samo u interesu kriminalaca, a većina stanovništva želi miran život", podvukla je ona.
 
Lunačekova je ponovila raniji stav da će Srbija za članstvo u EU morati da prizna nezavisnost Kosova, ali da se to pitanje ne postavlja ni ove ni iduće godine.

"To sada nije slučaj. Međutim, niko neće drugi Kipar u EU, jednu članicu sa nejasnim granicama. Potrebna je jasnoća", naglasila je Lunaček dodajući da ona "to vidi tako".
 
Inače, u svom izvještaju, koji je nedavno usvojio spoljnopolitički odbor EP, Lunaček je pozvala preostalih pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova dodajući da vjeruje da će neke od tih zemalja odlučiti da idu korak dalje ako u narednim mjesecima bude ostvaren napredak u dijalogu.