Potpirivanje nacionalizma

Sjedinjene Američke Države su upozorile lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im otvoreno rekavši da se ne miješaju u poslove Srbije, prenosi agencija Reuters, pismo State departmenta upućeno Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

"Administracija u Washingtonu je reagovala nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmjerene prema susjednim državama, u kojima žive milioni etničkih Albanaca", navodi britanska agencija Reuters i podsjeća da je prošlog novembra šef grčke diplomatije bojkotovao proslavu stogodišnjice albanske države, zbog izjava premijera Salija Berishe o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsjednik Makedonije.

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, State department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na historiju etničkih konflikata na Balkanu.

Takve izjave neće samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od svojih prioriteta, već će potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose, navodi se u američkom pismu.

Još otvorenije, rečeno je albanskim političarima da se ne miješaju u poslove Srbije, navodi britanska agencija.

Reuters dodaje da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.