Kosovo se "faktički iz dana u dan sve više priznaje"

Predsjednik RS u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik ocjenio je da će 2014. biti ključna za region, da strancima odgovara sadašnji sastav vlasti u Srbiji i da narod neće znati šta se desilo na Kosovu.

Mislim da krajnji cilj tog novog plana treba da bude integracija srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Dodik u danas objavljenom intervjuu za "Nedeljnik".
 
Dodik je rekao da je "očigledno da je 2014, godina obilježavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata, ključna za region" i da je "očigledno da neki centri moći planiraju da mnoge stvari poravnaju u regionu".
 
"Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu. Ali, nažalost, mi i dalje ne uspevamo da iskoristimo tu svoju poziciju", naveo je Dodik.
 
Dodik je ocjenio i da bi srpska vlast sada mogla "znatno da odgovara strancima u ostvarivanju njihovih ključnih pitanja".
 
On je takođe rekao da su se "ovde svi politicki predstavnici dogovorili da politika RS prema NATO-u mora da bude vezana za politiku Srbije".
 
"Mi ne želimo da na Drini imamo NATO granicu", poručio je Dodik.
 
Povodom Kosova, za koje je rekao da se "faktički iz dana u dan sve više priznaje", Dodik je naveo da je "očigledno da su stranci preko Kosova hteli da ponize srpski narod u celini i da to nastavljaju da čine s ovom politikom 'korak po korak' dobijanja samostalnosti".
 
"Korak po korak" će nas, kako je rekao, dovesti u poziciju da ćemo na jedan netransparentan i nenacionalni način dočekati da se riješi to pitanje i to tako što će "narod ostati osakaćen za priču šta se tamo stvarno desilo".
 
Kako je naveo, niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN i "u jednom trenutku će se naći dovoljan broj glasova po poslovniku o radu UN, kada će oni pod pritiskom SAD proglasiti Kosovo i dati im stolicu u UN".