90-tih godina održana tri susreta

U Makedoniji se vodi rasprava vezana za grčku knjigu pod naslovom "Prljavi savez" autora Tahisa Mihasa, koji baca svjetlo na srpsko-grčki plan podjele Makedonije, prenosi novinska agencija INA.

Ova tema je izazvala raspravu i analizu i kod makedonskih političkih i analitičkih krugova, koji su komentarisali knjigu i u prvi plan izbacili i plan o podjeli u kojem je bila uključena i Albanija.

Godine 1992, u Atini, na inicijativu tadašnjeg premijera, Konstantina Mitsotakisa održana su tri sastanka za podjelu Makedonije. Na prvom sastanku, predsjednik Rumunije je odbio prijedlog grčkog premijera, a predstavnici Bugarske i bivše Jugoslavije, delegaciju Jugoslavije koju je predvodio Slobodan Milošević, su bili suzdržani. Na tim sastancima nije bila pozvana Albanija. Na drugom susretu, ovaj put bez Rumunije, bugarski predsjednik Želju Željev Zhelev je izrazio suzdržanost, dok je Slobodan Milošević tražio da se treba još malo pričekati zbog njegovih obaveza u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Došlo je i do trećeg sastanka, samo između Mitsotakisa i Miloševića, gdje nije došlo do sporazuma onako kao je očekivao Mitsotakis.

Nakon završetka ova tri susreta, službeno Skoplje je bilo obavješteno o razvoju i sadržaju susreta. Plan grčke vojne agresije nad Makedonijom je potvrđen i od strane dužnosnika grčke obavještajne službe, Glikarisa.

"Nije slučajno da i danas, grčko-bugarska alijansa i djelimično Rumunija, ponavljaju plan, ali sada time što blokiraju evrointegracijske procese Makedonije. Sada to ide sofisticiranije, za razliku od starog plana agresije. Čak i nakon 20 godina, grčka strateška politika je vođena istim postavkama definiranim od strane Mitsotakisa i njegovog saradnika Samaras, koji je trenutni premijer Grčke", piše makedonski novinar Aleksandar Damovski. Grčko-srpski plan je jasno definisao podjelu Makedonije i uspostavljanje granice između Grčke i Srbije.