Ilustracija

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ahmeta Kulovića zvanog „Kule“.

Prema navodima optužnice, optuženi Kulović je u periodu između 16. novembra 2009. i 7. decembra 2009. godine, na području općine Goražde, sudjelujući u lancu organiziranog prevođenja migranata iz Republike Albanije u Republiku Italiju za novčane iznose između 3.500 i 4.000 eura po osobi, od nepoznate osobe u blizini granice između Republike Crne Gore i Bosne i Hercegovine, preuzeo četiri državljanina Republike Albanije.
Optuženi Kulović je pomenute albanske državljane preveo preko granice između Republike Crne Gore i Bosne i Hercegovine, protivno čl. 7. st. 2., 28. i 29. Zakona o graničnoj kontroli („Službeni glasnik BiH“ br. 53/09), nakon čega ih je automobilom dovezao u blizinu Sarajeva, gdje ih je predao njemu poznatoj osobi, koja ih je automobilom prevezla do granice Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom.
Optužnica tereti Kulovića da je, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, preveo više migranata preko državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.