Ne želi da njihov susret bude na neformalnom skupu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu zbog učešća predsjednice Kosova Atifete Jahjage, saznaje Blic.

Kako navode izvor ovog lista, Nikolić ne želi da njegov prvi susret s kosovskom koleginicom bude na nekom neformalnom skupu.

"Nikolić insistira na tome da njihov prvi susret bude zvaničan", citira Blic izvor ove informacije.

Razgovor Nikolića i Jahjage zakazan je za 6. februar u Briselu, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Na tom sastanku trebalo bi da bude reči o izgledima za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Konferencija o bezbjednosti u Minhenu, koju zovu i bezbjednosni Davos, okupiće oko 400 učesnika, među kojima su šefovi država i vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane, zvaničnici međunarodnih organizacija, političari i poslovni ljudi, ali neće biti zvaničnika iz Srbije.

Na samit dolaze potpredsednik SAD Joseph Biden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU Catherine Ashton, predsjednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije.

Učešće na konferenciji najavio je i bivši izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo Marti Ahtisaari, što neki tumače kao dodatni razlog za Nikolićev izostanak sa konferencije.