Bez diplomatskog statusa!

Beograd i Priština će uskoro razmjeniti operativce, koji će biti u misijama EU, pišu beogradske "Novosti".

Beograd bi svog oficira za vezu trebalo da pošalje u Prištinu do 15. februara, a na toj funkciji biće Dejan Pavićević, sadašnji šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu, koga će Vlada Srbije slijedeće sedmice i zvanično da postavi, prenosi ovaj dnevnik.
Pavićevićev zadatak biće da nadgleda primjenu sporazuma dogovorenih u Briselu, a konačne smjernice do kraja iduće sedmice trebalo bi da dobije od premijera Dačića i Kancelarije za Kosovo. 
I dok iz Prištine tvrde da će njihov oficir u Srbiji Lulzim Peci, koji na tu dužnost stiže s mjesta ambasadora Kosova u Švedskoj, u Beogradu imati diplomatski imunitet, Beograd to demantuje. 
"Oficiri sigurno neće imati diplomatski status, niti će biti uvertira za otvaranje ambasada. Na tome sam insistirao prilikom susreta sa Catherine Ashton i Hashimom Thaçijem i ne smije biti drugačijih tumačenja dogovora. Oficiri će isključivo imati zadatak da pomažu u komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje sporazuma", rekao je "Novostima" premijer Dačić. 
Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić rekao je "Novostima" da i EU "pritiska" da oficiri imaju diplomatski imunitet. 
"Taktika Albanaca je da kancelarije u Beogradu i Prištini vremenom prerastu u ambasade. Zato još i nema dogovora oko oficira. Osim toga, bojim se da će nam Njemačka krajem februara i formalno zatražiti potpisivanje izjave o dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom, kao uslov za nastavak evropskog puta", kazao je Pantić. 
Oficiri će u Beogradu i Prištini da se usele u kancelarije pri misijama Evropske unije, pošto su se pod pokroviteljstvom Brisela i vodili pregovori o normalizaciji odnosa.