Briselski protokol

Protokol sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Atifete Jahjage u Briselu biće isti kao i prilikom susreta premijera Srbije i Kosova - Dačića i Thaçija. Nikolića i Jahjagu najprije očekuju posebni susreti sa Catherine Ashton, a potom i trojni sastanak.

Iako još nije utanačen datum susreta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Atifete Jahjage, izvesno je da će protokol njihovog viđanja u Briselu biti identičan onom koji važi za premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hashima Thaçija, saznaje Tanjug u državnom vrhu Srbije.

Taj protokol podrazumeva da će Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga najprije imati odvojene susrete sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, a potom zajedničku radnu večeru.

Prema nezvaničnim informacijama iz Predsjedništva Srbije, susret dvoje predsjednika mogao bi da bude upriličen u srijedu, 6. februara.

Teme nisu utvrđene

U državnom vrhu Srbije ističu mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ideja je da to bude inicijalni susret i upoznavanje. Teme još nisu utvrđene, ali postoji mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine", naveo je sagovornik Tanjuga.

I Brisel i Beograd i Priština očekuju protokolarni sastanak, sa koga će biti poslat pozitivan signal i otvoren prostor za rješavanje najtežnih pitanja na svim pregovaračkim nivoima.

Janjić: Aktivnije učešće predsjednika u dijalogu

Analitičari Dušan Janjić i Fatmir Sheholli slažu se i da se Nikolić i Jahjaga neće baviti nijednom temom posebno, jer to nije cilj sastanka, ali će, procjenjuju, sigurno razgovarati o sjeveru Kosova i implementaciji postignutih sporazuma. Janjić i Sheholli ne isključuju mogućnost da na tom sastanku budu pomenuti Platforma i Rezolucija o Kosovu.

"Nije isključeno da se tom prilikom dogovore i neki naredni koraci, koji podrazumijevaju aktivnije učešće predsjednika u dijalogu", rekao je Dušan Janjić Tanjugu.

On smatra da se najteža pitanja u dijalogu neće rješavati ni u dijalogu Nikolića i Jahjage ni Dačića i Thaçija već na nekoj vrsti međunarodne konferencije, na kojoj će učestvovati svi ti akteri, uključujući i Ashtonovu i državnog sekretara SAD, a da će kruna te konferencije biti sporazum o normalizaciji donosa, koji kako ukazuje, ne mora ni da bude formalno potpisan.

Sheholli: Sastanak je protokolarnog karaktera

Analitičar sa Kosova Fatmir Sheholli ukazuje da će suret Nikolić-Jahajaga imati više protokolarni karakter, ali dodaje i da će vjerovatno biti otvorene teme vezane za imeplementaciju dogovora.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo prvi u nizu sastanaka koje će imati Nikolić i Jahjaga, ali razgovori o političkom rješenju za sjever Kosova neće se voditi na tom nivou.

"Te razgovore će sigurno voditi premijeri, a Jahjaga i Nikolić će se time baviti u kontekstu pitanja šta tu može da se uradi. Ono što sigurno znamo - Platforma Srbije je više za unutrašnju upotrebu i mnogo je daleko od onoga što nudi Kosovo po paketu Ahtisaarija, ali to ne znači da ne može doći do spajanja stavova u kontekstu Razvojnog fonda za sjever Kosova", ocjenio je Sheholli.