Kujtim Sadriu sa majkom Zymryte

Istraga o događajima u privatnoj klinici Medicus u Prištini, gdje su pacijentima vađeni organi, samo je dio stravične spirale zločina koja godinama potresa Balkan. Ovaj isplativ posao izgleda nikada nije ni prestajao, a sada je glavni centar za ovaj "biznis" Skoplje i niz privatnih klinika koje su tamo nikle u posljednjih desetak godina. Zymryte Sadriu (64), Albanka iz Preševa koja je sredinom mjeseca umalo ostala bez bubrega u jednoj makedonskoj privatnoj klinici, jedna je od posljednjih žrtava monstruozne trgovine.

Poslije desetak dana horora kroz koje je prošla, ova nesrećna žena je u nedjelju uveče preminula u Beogradu. Doktori Urgentnog centra i Infektivne klinike KBC Srbije nekoliko dana su se borili za njen život.

Porodica Zymryte Sadriu smatra da je njihova majka žrtva trgovine organima i da je preminula u pokušaju doktora privatne klinike da taj slučaj zataškaju.
 
"Kako drugačije objasniti činjenicu da je moja majka primljena zbog stomačnih tegoba, a da su ljekari te privatne klinike htjeli da joj izvade bubreg pod izgovorom neke 'unutrašnje infekcije'. Ljekari u Beogradu su konstatovali da su joj i bubrezi, pluća i srce dobro, a da je preminula od ishemije - gubitka kiseonika u mozgu - priča jedan od njenih sinova", Kujtim Sadriu.

U ispovjesti za beogradske "Vesti", kojeg prenosi portal "Telegrafi" pod naslovom "Tregtarët e organeve e mbytën nënën time", ovaj preševski Albanac kaže da je jedini cilj njegovog javnog obraćanja želja da upozori da je trgovina organima očigledno uzela maha.

"Nemam nikakve dileme da je moja majka žrtva organizovane trgovine organima kakva je rađena i u prištinskoj privatnoj klinici Medicus. Toj mafiji nije važna ni nacija ni vjera žrtava, već samo prokleti novac. Upozorili su me i da se sa tom mafijom ne treba šaliti, ali se ipak ne plašim. Ukoliko mi se nešto i dogodi, ova priča će biti dokaz šta se zaista dogodilo", kaže ovaj čovjek koji sa sestrom i bratom, koji rade u Njemačkoj i Švicarskoj, ovih dana prolazi kroz pravi emotivni pakao.
 
"Uspjeli smo da je spasimo nepotrebne operacije, ali smo se zatim suočili sa ozbiljnim problemima koji su očigledno posljedica zataškavanja radnji te privatne klinike", priča Kujtim Sadriu.

"Prije mjesec dana, majka je uspješno operisala srce u KBC Dedinje u Beogradu i oporavak u Preševu je išao fenomenalno. Međutim, 15. januara po podne požalila se na jake stomačne probleme zbog čega sam je prvo odvezao u bolnicu u Vranju, gdje su iskreno rekli da ne raspolažu odgovarajućom aparaturom da utvrde uzrok. Da je ne bi maltretirali dugim putovanjem ka Beogradu, oko ponoći sam je odvezao u Skoplje, u privatnu bolnicu gdje je noćenje čak 300 eura. Naravno da nismo vodili računa o novcu, jer u takvim momentima se i ne misli o tome. Međutim, nismo ni slutili da će ti doktori pod plaštom 'vrhunske usluge' zapravo pokušati da joj ukradu bubreg", veli očajno Kujtim i dodaje da je tog prvog dana malo popričao sa majkom i ne sluteći da će to biti njihov posljednji razgovor, jer je neočekivano pala u komu.

Kujtim kaže da je drugog dana u posjetu majci došao sa bratom koji živi i radi u Švicarskoj i zatekao je sa gomilom cevčica u ustima, nesposobnu da progovori ijednu riječ.

"Kada smo stigli, počela je da se trese, kao da želi da izbaci te cijevi i nešto nam kaže. Odmah sam alarmirao doktore u toj bolnici, a oni su mi mrtvi-hladni rekli da je to normalno i da se ne brinemo. Ni sam ne znam kako smo izašli iz bolnice, ali pravi šok slijedi tek to popodne kada sam telefonom pozvao da pitam kako je. Dežurni ljekar mi je objasnio da je pripremaju za sutrašnju operaciju - vađenje bubrega, jer navodno ima neku infekciju".

Trećeg dana, 18. januara, braći se priključila i sestra, Shqiptare Sadriu, koja je doktor u jednoj uglednoj klinici u Diseldorfu. Ona se zapanjila "načinom liječenja" njene majke. Ništa nije bilo onako kako bi trebalo da bude.
 
"Niti je bilo dijagnoze, niti informacije šta su uopšte radili. Moja sestra se predstavila i sve to zatražila, a oni su se očigledno tu zbunili i odgovorili kako su to povjerljiva dokumenta. U hodniku smo se vidjeli sa neurologom koji nam je odgovorio da je majka imala epi napad, mada nikada nije bolovala od epilepsije", priča Kujtim.

Tu ipak nije kraj ovoj stravičnoj priči, jer kada su se djeca vratila to popodne, saznali su da su njihovoj majci uradili gastroskopiju i kolonoskopiju - metode koje se nikada ne rade bez saglasnosti porodice, a još manje kod bolesnika koji su nedavno imali teške operacije, poput operacije srca.

"Poslije toga sam poludeo i otišao kod načelnika te bolnice i svašta mu rekao i polomio mu kompjuter zato što je odbio da nam da da vidimo bolničku listu. Očigledno su tu htjeli da 'završe priču' i da pod izgovorom neuspjele operacije ostvare ono što su naumili. Shvatili smo da je pitanje života i smrti da je što prije izvadimo iz te bolnice. Njihovim vozilom prebacili su našu majku za Beograd. Zamislite apsurd da su od Skoplja do Beograda 'hitno putovali' više od pet sati i čak se dva puta odmarali", veli uzbuđeno Kujtim.

U Beogradu su Zymryte Sadriu prvo poslali u Urgentni centar, a odatle na Infektivnu kliniku KBC Srbija.

"Doktori u Beogradu koji su je primili bili u potpunom šoku i njenim stanjem i postavljenom dijagnozom. U Urgentnom centru su odmah tražili da razgovaraju sa doktorima koji su je prevezli, ali su oni tokom prijema moje majke pobjegli. Jurio sam ih do granice, ali nisam uspio da stignem. U beogradskom Urgentnom centru sam saznao i da u otpusnoj listi iz te privatne klinike piše da je naša majka bila u komi od trenutka kada je primljena, mada je došla na svojim nogama, svijesna svega".

Nekoliko dana kasnije Zymryte Sadriu preminula je od posljedica "liječenja" u Skoplju.

Traži pravdu: Kujtim Sadriu najavio tužbu protiv klinike u Makedoniji

Krivce na sud

I Kujtim Sadriu i ostali članovi ove porodice nemaju dileme da li će tužiti vlasnike privatne klinike iz Skoplja.

"Znam da je u pitanju mafija koja sigurno ne bi mogla da radi bez veza sa ljudima iz vlasti. Neki ljudi su mi već rekli da budem obazriv, jer zadirem u 'zabranjenu temu', ali se ne plašim. Sudski ću goniti sve koji su krivi i ako treba ići ću do Strazbura", rekao je Kujtim Sadriju.

"Usluga" od 6.000 eura

Ne samo što su jedva uspjeli da izvuku majku iz te privatne klinike, već su za "uslugu" od nekoliko dana morali da plate skoro 6.000 eura.

"Mada su rekli da je noćenje 300 eura, na kraju su nam ispostavili račun od 4.500 eura i plus 1.300 eura za transport do Beograda. Da apsurd bude veći, pod plaštom 'profesionalnosti' čak nam nisu dozvolili da majku u Beograd, o našem trošku, prebacimo avionom", priča uzbuđeno Kujtim Sadriu.

Ni lijekove nisu davali

Kujtim Sadriu kaže da je na prijemu u privatnoj klinici u Skoplju uredno dostavio i dotadašnju medicinsku dokumentaciju njegove majke, a da mu je već sljedećeg dana bilo sumnjivo zbog čega joj ne daju farin - lek koji je obavezan poslije operacije srca pošto spriječava stvaranje pogubnog tromba.

"Prvo su mi rekli da oni ne čitaju medicinske nalaze drugih doktora, a na moje insistiranje su kazali da taj lijek zapravo nemaju. Brže-bolje sam u Preševu nabavio medikament i zamolio ih da ga daju po proceduri koja je propisana".