Broj lica zaraženih virusom H1N1 u porastu

Epidemiolozi u jugoistočnoj Evropi upozoravaju da se zemlje u regionu suočavaju s novim valom gripe, a mnogi su već i zaraženi virusom H1N1, poznatijim pod nazivom svinjska gripa.

Doktori upozoravaju da će u narednim sedmicama broj oboljelih rasti, a zaraza virusom H1N1 će se proširiti.

"Zaraza gripom potvrđena je početkom ove godine kod pet oboljelih. Svinjska gripa potvrđena je kod tri od pet zabilježenih slučajeva; u druga dva slučaja radi se o zarazi gripom A (H3N2)", izjavila je Marija Zeljko, epidemiologinja u zavodu za javno zdravstvo u Sarajevu.

Doktori međutim pretpostavljaju da u Bosni i Hercegovini (BiH) ima mnogo više ljudi zaraženih svinjskom gripom od broja prijavljenih, jer se laboratorijski testiraju samo oboljeli za koje se sumnja da imaju virus. Testovi se rade u referentnoj laboratoriji za H1N1 u Sarajevu.

Na Kosovu je jedna 37-godišnja žena umrla od komplikacija izazvanih svinjskom gripom, ali doktori kažu da nisu otkriveni novi slučajevi teško oboljelih građana.

Prema riječima Milana Jovanovića, koji radi u Institutu Batut za javno zdravstvo u Beogradu, u Srbiji je zabilježeno 13 pacijenata sa svinjskom gripom.

Prema podacima tog instituta, broj zaraženih lica u regionu je u porastu.

"Broj zaraženih će porasti kad u školama i na fakultetima počne novo polugodište. Mali je postotak vakcinisanih protiv sezonske gripe", izjavila je Jelena Ravlija, šefica epidemiologije pri Federalnom zavodu za javno zdravstvo u Sarajevu.

Eksperti savjetuju javnost da bude na oprezu, ali naglašavaju da svaka osoba zaražena gripom ne mora obavezno imati i virus H1N1.

"Virus koji je 2009. i 2010. doveo do pandemije sad ima sve karakteristike obične sezonske gripe. To više nije isti virus ... on nije više neophodno smrtonosan; posljedice i liječenje su uobičajeni, kao kod sezonske gripe", izjavio je Branislav Tiodorović, epidemiolog na medicinskom fakultetu u Nišu, u Srbiji, i član radne grupe za tu pandemiju.

U Crnoj Gori, iz zavoda za javno zdravstvo saopćeno je da je do sad zabilježeno 150 slučajeva. Najveći broj pacijenata je između 25 i 64 godina starosti.

U Makedoniji je zabilježeno 300 oboljelih s virusom H1N1. Iz ministarstva zdravlja te zemlje saopćeno je da je protiv gripe u zemlji vakcinisano 30.000 ljudi.

Međutim, interes u regionu za vakcinisanje nije veliki.

"Kantonima [u BiH] dato je 10.000 doza vakcine, ali nisu sve iskorištene", izjavio je Blaško Topalović, šef epidemiologije u zavodu za javno zdravstvo u Tuzli.

Iako vakcinacija ne obezbjeđuje stopostotnu zaštitu, zvaničnici kažu da se njome značajno smanjuju komplikacije kad do infekcije dođe. Ljekari savjetuju da se trebaju vakcinisati svi stariji od 65 godina.