Vlada u Beogradu spremna na kompromis

Srbija i Kosovo se bliže rješenju, ali samo "iz nužde", a dok je tu evropska perspektiva, vlada u Beogradu pristajaće na kompromise, ocjenjuje današnja njemačka štampa.

Pregovarački proces napreduje uprkos političkim teškoćama, ali čak i kada se dogovor postigne, njegova primjena izaziva nove probleme na terenu, prenosi Deutshe Welle (DW) komentar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung.
    
"Ako želite da ocijenite odnose između Srbije i Kosova, imate težak zadatak. Iz Bruxellesa sve izgleda dobro. Šefovi vlada iz Beograda i Prištine tamo stalno postižu nove dogovore. Istovremeno, predsjednik ili poslanici u Beogradu grme protiv daljeg popuštanja. Srpski policajci uklanjaju spomenik albanskim gerilcima, na Kosovu se uništavaju srpski grobovi", piše njemački list.
    
Njemački list podsjeća da je srpski premijer Ivica Dačić tokom sukoba Beograda i Prištine krajem 1990-ih bio saradnik Slobodana Miloševića, navodeći da Dačić "ni danas ne želi jasno da osudi preminulog diktatora". List ističe da je Dačić, ipak, pragmatičan.
   
"Evropska unija je navela da je dogovor s Kosovom preduslov za pregovore o priključivanju. I Srbija, koja u 2013. godini preživljava već drugu recesiju od 2009. i koja spada u najsiromašnije zemlje Evrope, nada se novčanoj podršci iz briselskih fondova. Članstvo u EU i pregovori s Prištinom zbog toga su prioritet za šefa vlade", piše Süddeutsche Zeitung.
    
Isti list zatim podsjeća da je upravo Dačić poslao 200 policajaca u Preševo da bi uklonili spomenik "albanskim gerilcima".
    
Njemački list navodi da se mnogi srpski političari protive pritisku iz EU.
    
"Što se tiče Kosova, predsjednik (Tomislav) Nikolić najviše uživa u pažnji publike. Sredinom januara, Nikolić je šefu vlade čak osporio pravo da samostalno pregovara u Bruxellesu... Očigledne razlike mogle bi da budu samo gluma, da bi se nacionalistički raspoloženim glasačima prikazala nepopustljivost", zaključeno je u komentaru Süddeutsche Zeitunga.