Korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Susret predsjednice Kosova Atifete Jahjage i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića među diplomatama u Briselu ocjenjuje se kao susret koji će značiti podršku razgovorima dva premijera i kompromisu u dijalogu, objavilo je danas list "Koha ditore".

Susret se planira za sljedeću nedjelju, a u njemu će posredovati visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.
 
Iako u Briselu ne kažu kada će se tačno sresti Jahjaga i Nikolić, izvori iz EU navode da bi to svakako trebalo da bude prije nove runde dijaloga dvojice premijera, Ivice Dačića i Hashima Thaçija.
 
Izvori dnevnika su kazali da se sada ulazi u najznačajniju fazu razgovora - rješavanje pitanja sjevera Kosova gdje su Srbi većina i gdje praktično ne funkcionišu institucije Prištine.
 
"Sada kada se očekuju teške odluke za obje strane, svaka podrška dijalogu dvojici premijera je dobrodošla", kazali su izvori dnevnika ističući da Thaçi ima snažnu podršku predsjednice Kosova, ali da su drugačiji odnosi predsjednika i premijera Srbije.
 
Prema istim izvorima, Dačić je pragmatičniji, dok je Nikolić oštriji u svojim stavovima. Cilj sastanka dvoje predsjednika je i snažnija podrška dijalogu koju treba da da Nikolić.
 
I ovaj sastanak u Briselu se vidi kao korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je uslov da Srbija dobije datum početka pregovora za učlanjenje u EU, ali i da Kosovo napreduje ka Uniji.