Povukao žalbu

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je prije četiri godine proglašen krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. i osuđen na 15 godina zatvora, objavio je u ponedjeljak Haški sud.

Ojdanić je do sada u haškom pritvoru 'prikupio' gotovo 11 godina odnosno više od dvije trećine kazne što znači da može odmah podnijeti zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu.

U obaviještenju o povlačenju žalbe navodi se da Ojdanić to čini zbog visoke životne dobi (71 godina) i teškog zdravstvenog stanja.Nakon što je Ojdanićeva obrana povukla žalbu to je učinilo i haško tužiteljstvo te je presuda postala pravomoćna.

Presudom izrečenom 26. februara 2009. Ojdanić je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen deportacijom i prisilnim premještanjem albanskog stanovništva s Kosova.

Ojdanić je u odluci o povlačenju žalbe napisao kako izražava "iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen".

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. ICTY je osudio tadašnjeg potpredsjednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora, generala Vladimira Lazarevića na 15 godina zatvora, a tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivnje.