Vuk Drašković

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da je nepotrebno praviti granice i carine sa Kosovom jer sa ulaskom u EU granice i prelazi neće postojati. On je dodao i da je neophodno promjeniti odnos koji Srbija ima prema EU, ali i prema svojoj historiji.

"Kakva granica ili carina sa Kosovom? Uđe Srbija u EU, a koju godinu iz toga uđe i Kosovo. Ono što je ozidano i što jedni nazivaju granicom, a drugi prelazom, jednostavno će biti sklonjeno. Toga neće biti", kaže lider SPO-a.

U intervjuu za list "Blic", govoreći o tome kako su Srbi skupo platili projekat o Velikoj Srbiji, Drašković napominje da će doći do sjedinjavanja naroda na čitavom prostoru Evrope, i da bi naš parlament trebalo više da se bavi tim.

"Imali smo veliku Srbiju, Hrvati su imali veliku Hrvatsku, Bošnjaci veliku Bosnu, Makedonci najveću moguću Makedoniju, Slovenci najveću moguću Sloveniju, ali u Jugoslaviji. Nje nema, ali biće sjedninjenih evropskih država i u njima će doći do sjedinjavanja naroda, ali i nacionalnog ujedinjavanja na čitavom prostoru Evrope. Nažalost, ovo nisu teme našeg parlamenta, njima se ne bavi naša intelektualna elita, nego EU zamišlja kao neku tetku koja sjedi pored Deda Mraza i dijeli poklone. Pokloni da, pravila i sistem vrijednosti ne. Ali, to tako ne može", kaže Vuk Drašković.

Drašković kaže kako bi se u Srbiji "razvedrilo" kada bi Srbija slijedila primjer Njemačke i češće se sjećala žrtava ratova koje je vodila.

"Pod prozorima Bundestaga podignut je memorijal žrtvama holokausta tako da svaki poslanik kad pogleda kroz prozor, vidi spomenik bezumlju koje su njemački režim i mnogi Njemci učinili za vrijeme Drugog svijetskog rata. Zamislite da se u parku preko puta naše skupštine podigne memorijal žrtvama Srebrenice. Da ispred hrvatskog Sabora bude memorijal Jasenovcu, Jadovnom, a da ispred bošnjačkog parlamenta bude podignut memorijal tolikim srpskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, pa i u ovom ratu", kaže Drašković.