Suštinska autonomija!

Beograd je spreman na kompromis sa Prištinom, na suštinsku autonomiju, možda i više od toga, ali ne i na stolicu u UN za Kosovo, izjavio je Krstimir Pantić zamenik direktora Kancelarije za Kosovo u "Kažiprstu" televizije B92.

"Možemo da pričamo o suštinskoj autonomiji, možda i malo više od toga, kao što je članstvo u nekim međunarodnim organizacijama, možda i da igraju fudbal u takmičenjima, ali ne UN", rekao je Pantić.
Pantić kaže da je kompromis sadržan u Platformi predsjednika Tomislava Nikolića, a podrzumjeva da i Srbi i kosovski Albanci dobiju suštinsku autonomiju bez promjena granica, da Kosovo ostane dio Srbije. 
"Mi tražimo samo da se Srbima na Kosovu daju ista prava, da imaju pravo da odluče način na koji će da žive. Koliku autonomiju Albanci dobijaju u odnosu na Beograd, toliku autonomiju treba da dobiju i Srbi na teritoriji Kosova. Međutim, Priština nije spremna ništa da da, jer imaju podršku dijela međunarodne zajednice. Evropska unija nije statusno neutralna, to je rekao i predsjednik Nikolić", rekao je Pantić. 
On je istakao da se dogovori iz Brisela ne poštuju, tumače se po potrebi, a ispunjava se samo ono što ide u korist Albancima. 
"Srbi sa sjevera Kosova neće prihvatiti plaćanje dažbina Kosovu, bez obzira da li u tome imaju podršku Vlade Srbije. Jedino prihvatljivo je da novac bude uplaćivan u neku banku u EU i koristi se za razvoj opština na sjeveru Kosova. EU hoće da stvori još jednu državu Albancima na Balkanu", rekao je Pantić istakavši i da je nedavna izjava njemačkog ambasadora o stolici u UN "brižljivo sročena i izgovorena sa namjerom u pravom trenutku, iako je kasnije ublažavana". 
Pantić je naveo i da ne zna ko će biti srbijanski oficir za vezu Beograda, a najavio je i veliki narodni miting za srijedu u kome neće biti političkih obilježja.