Daniel Serwer

Američki ekspert za Balkan Daniel Serwer ocjenio je da će za dobijanje datuma početka pregovora sa EU biti dovoljna normalizacija odnosa sa Prištinom, ali će Srbija morati da ode i dalje od toga i uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom i razmjeni ambasadore.

U intervjuu za srbijanske "Večernje novosti" Serwer je rekao da će članice Unije koje su priznale nezavisnost Kosova, insistirati na diplomatskim odnosima Prištine i Beograda, čak i ako Evropska unija kao cjelina to ne bude činila.

"Biće mnogo uslova u narednim mjesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više 'ulaznica' za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija", rekao je Serwer.

On je dodao da je problem Srbije to što je prijemčiva za "romantične predstave o vezama sa Rusijom i Pokretom nesvrstanih" i to što i dalje misli da suverenitet nad Kosovom nema veze sa budućnošću u EU.

"Ako imate utisak da vam ovaj proces nanosi samo 'bol', možda ste u pogrešnom procesu", naveo je Serwer i dodao da smatra nerealnim pokušaje da se Kosovo podjeli.