Dijalog Prištine i Beograda

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će se sastati početkom februara kako bi započeli razgovore o onome što će biti konačni aranžman između Kosova i Srbije, koji će sadržati potpise dvaju predsjednika.

List "Koha Ditore" iz diplomatskih izvora saznaje da visoka predstavnica EU Catherine Ashton predlaže da se sastanak lidera Kosova i Srbije održi 6. februara u Briselu te da se sada čeka saglasnost obje strane.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton predlaže da sastanak predsjednice Kosova Atifete Jahjaga i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bude održan 6. februara u Briselu.

Kako list navodi, takav je prijedlog poslat predsjednicima Kosova i Srbije i od njih se očekuje da potvrde saglasnost za održavanje sastanka.

Zapadne diplomate na koje se poziva dnevnik izražavaju nadu da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti postignut ovog proljeća navodeći da u njemu treba da budu uključeni svi sporazumi koji su postigli premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić, kao i izražena volja i opredeljenje za mir.

Isti izvori takođe smatraju da će to biti sporazum a ne mirovni sporazum.

Na sastanku Jahjage i Nikolića bi, kako je nekoliko puta saopšteno iz kabineta kosovske predsjednice, trebalo da se da podrška razgovorima dvojice premijera o normalizaciji odnosa.

U Predsjedništvu Srbije Tanjugu je ranije rečeno da bi do susreta Nikolića i Jahjage trebalo da dođe u najskorijem periodu.

"Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić više puta je javno pozvao Jahjagu da se sastanu i očekujemo da će taj susret biti realizovan u što skorijem periodu", rečeno je u Predsjedništvu Srbije.

Sastanak bi trebalo da se organizuje i održi uz pokroviteljstvo EU.