Specijalni izvjestilac EP iznio niz pohvala

Moramo da budemo iskreni i da priznamo da smo u slučaju Turske i dalje dvolični i neprofesionalni - ne gledamo u zajedničku budućnost, rekao je Kacin na Odboru za vanjsku politiku EP.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Balkan i član frakcije evropskih liberala Jelko Kacin govorio  je na ovotjednom Odboru za vanjsku politiku EP o napretku Turske, te, između ostalog, naglasio potrebu za otvaranjem novih poglavlja u pregovorima sa tom zemljom, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). 
Kacin je iznio niz pohvala na račun Turske.
Kako je kazao, građanima Turske najviše pomažemo kada Turska usklađuje svoje zakonodavstvo s pravnim tekovinama EU i osigurava osnovna ljudska prava i slobode kroz reformu pravosuđa.
"Moramo da otvorimo poglavlja 23 i 24, kao što je to uradila i Crna Gora. Zato moramo da se bavimo pitanjima koja nas povezuju, ne sa onima koja nas udaljavaju. Turska je u više navrata pokazala da je posvećena budućnosti, napretku, rastu, kao i demokratizaciji. Potreban nam je prodor i deblokiranje. Ponavljanjem decenijskog načina rada nećemo daleko stići, ali ćemo i dalje gubiti dragocjeno vrijeme'', rekao je Kacin, prenosi novinar AA.
Dodao je da bi se Turska i Južni Kipar trebali da se ugledaju na Srbiju i Kosovo, koji su bili u stanju da za nekoliko mjeseci ''postignu historijski iskorak i veliki napredak''.
''Pozivam Ankaru i Nikoziju da skupe političke hrabrosti i da počnu da stvaraju zajedničku budućnost uz pomoć EU. Regionu je potrebna stabilnost, nada i državnička odgovornost. Proces proširenja EU iz 2004. godine nismo još završili", dodao je.
Kacin je u više navrata naglasio da je Turska bila saveznik EU, a ne samo saveznik ili član NATO-a.
''Dolazak raketnoga sistema odbrane Patriot je dokaz da NATO efikasno pomaže Turskoj. Bez aktivne pomoći Turske ne možemo da pomognemo stabilizaciji situacije u Libanu, Siriji, Iraku, Iranu i drugdje. Hajde da priznamo da možemo da učimo od Turske kada je u pitanju suočavanje s finansijskom i ekonomskom krizom, koju je Turska već odavno izbjegla i iskoristila za jačanje privrede i rast! Turska bi morala da nam posluži za primjer i pomogne nam u donošenju odluka'', naglasio je Kacin.
Nadalje, dodao je, kao liberal  posebno podržava, cijeni i poštuje ulogu žena u transformaciji i razvoju turskog društva u cjelini.
''Studentice su na univerzitetima u većini, žene su sve više i više obrazovane i poštovane. Nastavnice, profesorice, liječnice i službenice će nepovratno promijeniti tursku društvo i državu, i steći će, također, veću političku ulogu i odgovornosti. Takvu modernu, raznovrsnu i uravnoteženu Tursku želimo, trebamo, sanjamo i podržavamo'', podvukao je.
Na kraju, istakao je Kacin, Turska nije samo kandidat i neposredni susjed članica EU, odnosno Bugarske, Grčke i Južnog Kipra. Ona je, također, prijateljska zemlja Evropske unije.
''A mi, da li smo mi dovoljno prijateljski nastrojeni? Vizni režim za građane Turske je neprikladan i ne oslikava naš stepen povezanosti, međuzavisnosti, kvalitet i trajnost naših odnosa. Ako smo za zemlje Zapadnog Balkana (bez Kosova) ukinuli vize, moramo da budemo iskreni i da priznamo da smo u slučaju Turske i dalje dvolični i neprofesionalni - ne gledamo u zajedničku budućnost. Vrijeme je da odemo na popravni ispit, ukinemo vize za Tursku, i omogućimo ne samo jednostavan, već i brz i lak protok ljudi, roba, usluga, kapitala i ideja. To je suština EU, koji bi trebalo da poštujemo i realiziramo u slučaju Turske", zaključio je svoj nastup Kacin.