Ne žele da novac ide u budžet Kosova

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin kaže da od kosovskih Srba nikada neće biti traženo da plaćaju carine ukoliko bi se novac uplaćivao u kosovski budžet.

Vulin je rekao da Priština izjavama o tome da sredstva idu u budžet Kosova pokušava da učini sve da taj sporazum nikada ne bude realizovan.

"Ako bi se i jedan dinar prikupljen na administrativnim prelazima uplaćivao u kosovski budžet onda ja, a ni ova vlada, ne bi ni pomislili da tražimo od Srba da učestvuju u takvom sporazumu", rekao je Vulin..

Vulin je naveo da Priština, kada god se dođe do nekog rješenja ili bar prijedloga rješenja koji garantuje Srbima određene pogodnosti i koji ne odgovara Prištini, pokušava da učini sve da to rješenje nikada ne bude realizovano.

Dan prije, premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da je formiran poseban fond za razvoj sjevera, u koji će se slivati svi prihodi od carine i poreza koji se ubiraju na prelazima Brnjak i Jarinje na sjeveru Kosova, a da će ta sredstva biti uključena u kosovski budžet.

Na sastanku sa visokim predstavnikom EU na Kosovu i ambasadorima zemalja velike petorke, Thaçi je naveo da će predstavnik EU otvoriti poseban bankarski račun u kosovskim komercijalnim bankama, odakle će se rukovoditi sredstvima koja se ubiraju na prelazima na sjeveru Kosova.

Thaçi je rekao i da će fondom rukovoditi tročlani odbor u kojem će biti jedan predstavnik srpske zajednice, jedan predstavnik kosovske vlade i predstavnik Evropske unije.