Očekuje ozbiljnost od EU i Albanaca

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić kaže da Srbija može da zaustavi nezavisnost Kosova i priznanje u Savjetu Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, pa očekuje da će Evropska unija i Albanci brzo početi "ozbiljno da razgovaraju" sa Beogradom kako bi se rješili problemi.

"Ali da ga rješimo tako da Srbija neće moći da vlada Prištinom, ali zato ni Priština neće moći da vlada mnogim gradovima na Kosovu, tamo gdje su Srbi u većini kao stanovništvo", rekao je Nikolić u intervjuu slovačkoj televiziji.
 
Ističući da želi da vodi politiku "i Istok i Zapad", Nikolić je objasnio da Srbija želi da ima ne samo ekonomske, već i političke odnose i sa EU i sa Ruskom Federacijom i sa arapskim svijetom i sa cjelokupnom Afrikom, Azijom, Latinskom Amerikom.

"Srbija do sada nije vodila takvu politiku - 'i Istok i Zapad' - o kojoj sam ja govorio u kampanji. Ona je govorila 'i Kosovo i EU' - što nije politika koju ja vodim. Naravno da ćemo biti u EU. Naravno da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova", rekao je on.

Kako je zaključio: "Apsolutno je moguće čuvati srpske nacionalne interese - omogućiti Albancima da uživaju prava koja se stiču time što ste u većini, na jednom određenom dijelu teritorije države, ali to nisu prava na novu državu, niti bi to mogao iko da im da". "Ja ću oko toga imati, vjerovatno, još uvijek problema", dodao je on, prenosi RTK.

Nikolić, koji je intervju dao prilikom posjete Slovačkoj, istakao je da izuzetno cijeni sve što Slovačka čini za Srbiju, naročito kad je riječ o napredovanju Srbije ka EU i nepriznavanju nezavisnosti Kosova, što - kako ističe - Srbiji olakšava posao.

Predsednik Srbije ne očekuje da će EU postaviti Srbiji priznanje Kosova kao uslov.

"EU je rekla da nju ne interesuje nezavisnost Kosova. Da to nije uslov. Pa hajde da vidimo, neće valjda da nas da pritiskaju, s jedne strane, a s druge da kažu: ne pritiskamo ih i ne treba nam takav uslov", rekao je on.

Upitan o imidžu Srbije poslije ratova devedesetih, Nikolić je kazao da "stereotip o Srbima kao lošim ljudima ne priznaje" i da taj stereotip "ne može da vodi EU kad o Srbiji odlučuje".

"Moraće neko ko želi da nas odbije, da smisli bolji način... To da smo mi nekada bili zlikovci i zločinci - u to više niko ni u svijetu ne vjeruje, odnosno vjeruje da ako ih je bilo na našoj strani, da je moralo da bude i na drugoj strani", kazao je Nikolić i dodao da su na svu sreću ratovi prošli i da ih više neće biti.

On je zaključio da se Srbija priprema da u miru bude lider na Balkanu, a da potom naravno bude i u EU jedan od oslonaca, kako je rekao, "poluga država, kojoj ne treba mnogo, ali koja želi mnogo da pruži da bi stabilnost bila veća".