Razgovori ne zavise niti od Prištine niti od Beograda

Uklanjanje spomenika poginulim borcima UÇPMB-a je unervozio Albance. U preševu je protestovalo preko 10 hiljada ljudi, a na Kosovu je upotrebljeno i nasilje nad srpskim nadgrobnim spomenicima. No, unatoč bijesu građana, očekuje se da se dijalog Priština-Beograd nastavi normalno.

Evropska unija i srbijanske vlasti ne očekuju da će uklanjanje spomenika u Preševu uticati na razgovore između Prištine i Beograda.

Povodom toga, dužnosnici u Bruxellesu i Beogradu su odgovorili na reakcije Vlade Kosova, koja je u svojoj izjavi, između ostalog istakla da su akcije srbijanskih vlasti u Preševskoj dolini ugrozile pregovore, piše list "Express".

"Ovar ružan čin Vlade Srbije ozbiljno ugrožava proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a direktna odgovornost pada na Srbiju", stoji u reagovanju Vlade Kosova.

No, premijer Srbije, Ivica Dačić je u ponedjeljak izjavio da razgovori ne zavise niti od Kosova niti od Srbije.

Upitan je li situacija u Preševskoj dolini može uticati na razgovore u Bruxellesu imajući u vidu reakcije iz Prištine, Dačić je rekao da bi se takva stvar mogla dogoditi ukoliko bi dijalog zavisio od prištine i Beograda.

"Siguran sam da se ne pitaju niti Priština niti Beograd", kazao je Dačić.

Tokom razgovora sa novinarima Dačić je odbacio mogućnost da se Preševska dolina pripoji Kosovu.

"Kosovo i jug Srbije nisu zajedno upravo zbog volje međunarodne zajednice", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, zbivanja u južnom dijelu Srbije ne treba miješati s pregovorima koji se odvijaju u Bruxellesu, i da to pitanje nikada nije bilo predmet pregovora.

On je kasnije govorio o opciji za koju se zalagao ranije, rekavši da Srbija nije željela da sa Kosovom uopšte pregovara, već sa Albanijom kako bi dogovorili historijske sporazume.

"Kakve veze ovo ima sa preševom. Među ostalim u Preševskoj dolini se viđa zastava Albanije a ne zastava Kosova, i zašto da se govori o eksalaciji nasilja kada ovo nije bio kulturni ili historijski spomenik", rekao je Dačić.

Prekid dijaloga ne očekuje ni prvi zamjenik premiejra Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da zahtjev da se južni dio Srbije pripoji Kosovu nije novi zahtjev, te je rekao da "neki" u međunarodnoj zajednici i Beogradu imaju simpatije prema takvim zahtjevima.

Vučić je rekao kako je uvjeren da neće biti prekida dijaloga, ističući da se pregovori trebaju nastaviti te da su izjave iz Prištine predizborne političke prirode.

Evropska unija također ne očekuje prekid pregovora koji se vode pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku, Catherine Ashton.

Glasnogovornica Maja Kocijančić je rekla da se situacija u Preševu treba rješavati kroz dijalog, naglasivši da ovo pitanje ne bi trebalo uticati na pregovore između Beograda i Prištine.

Ona je rekla da je dijalog u interesu obiju stranaka.

Premijer Hashim Thaçi i njegov srbijanski kolega, Ivica Dačić, su realizovali četvrtu rundu pregovora u Bruxellesu, samo tri dana prije uklanjanja spomenika u Preševu.

Dvije strane su postigle dogovor o carini, a složili su se da se razgovori o sjeveru nastave tokom februara.