Januarsko zasjedanje u Strazburu

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope razmatraće izvještaj "Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Evrope tema je današnjeg zasjedanja Parlamentarne Skupštine SE na kojoj se očekuje usvajanje rezolucije na osnovu koje se pozivaju vlasti na Kosovu, EULEX i UNMIK da nastave sa ojačavanjem vladavine prava, kao i sa pravnog i instutucionalnog okvira za borbu protiv korupcije.

U nacrtu rezolucije se takođe ističe da je napredak u poboljšanju vladavine zakona na Kosovu spor, naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako na sjeveru tako i na jugu Kosova, te da pravosuđe i dalje pati od političkog uplitanja, neefikasnosti i od nedostatka transparentnosti i sprovođenja.

U izvještaju koji je podnio švedski socijalistički poslanik Bjorn fon Sidov, navodi se da su se u protekle dvije godine na Kosovu desili važni događaji u pogledu upravljanja i političke stabilnosti kao i sprovođenja reformi. Dodaje se, međutim, da su potrebni veći napori kako bi se poboljšala funkcionalizacija demokratskih institucija, naročito Skupštine Kosova, kao i efikasniji rad u javnoj administraciji i pravosuđu.

Ističe se i da Priština i Beograd moraju nastaviti da traže načine za smanjenje rizika od daljih sukoba i da se koncentrišu na sprovođenje IBM sporazuma.

Takođe se preporučuje da Komitet ministara Savjeta Evrope dodatno poboljša svoje djelovanje za promovisanje ljudskih prava i vladavine zakona na Kosovu kao i da proširi programe Savjeta Evrope u oblastima kao što su sprovođenje zakonodavstva o antidiskriminaciji, nezavisnog i efektivnog pravosuđa, borbi protiv korupcije i dr.