Napeto u Preševu

"Izvinite, žurim", uplašeno je rekao Srbin iz Preševa koga smo juče pozvali telefonom da nam opiše atmosferu u gradu nakon uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima OVPMB. "Ceo dan nisam izlazio iz kuće. Ništa ne znam, ništa me ne pitajte”, kratko je odgovorio, ali je poslije pitanja o uklanjanju spomenika, rješio da nastavi razgovor. "Ima pravde", poručio je on, piše srbijanski portal 24sata.rs.

"Nosimo taj kamen na srcu svih ovih dana. Mislili smo, niko nam ga skloniti neće. Ali, evo, jutros su došli, odneli ga, pa smo bar mirni u duši. Ipak je ovo srpski grad", ispričao je u dahu, glasnijim i jačim tonom nego kada je podigao slušalicu. Zamolio nas je da mu ne navodimo ime "zbog susjeda Albanaca".

Na sličnu reakciju naišli su i u narednim pozivima. Uplašeni Srbi nisu željeli da komentarišu situaciju, a oni koji su pristali učinili su to obazrivo.

"Ovde je uobičajeno nedjeljno popodne. S Albancima se zaista dobro slažemo, oni su nam komšije, a iz razgovora sa njima smo zaključili da neće praviti probleme zbog uklanjanja spomenika", ispričala je za "24sata" Sonja Petrović iz Preševa.

Njen komšija koji je insistirao da ostane anoniman rekao je kako jedino želi da on i njegova porodica naredni dan dočekaju živi i zdravi i da će ovih dana "gledati da što manje izlaze iz kuće".

Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca uklonjen je juče oko 6.37 sa centralnog trga u Preševu.

Dijalog Kosova i Srbije doveden u pitanje

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi kritikovali su Srbiju zbog uklanjanja spomenika koje je, kako su rekli, u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima.

"Ovaj ružan čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.