Albanci nezadovoljni i svojim liderima

Protest u centru Preševa završen bez incidenta, a na Kosovu srušeno nekoliko srpskih nadgrobnih spomenika.

Prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, kao i svi politički lideri Albanaca sa juga Srbije, koji se nisu obraćali okupljenima.
Tokom protesta javno su pročitane reakcije Vlade Kosova i Albanije, kao i Ambasada SAD, V.Britanije i misije OSCE-a u Beogradu, povodom uklanjanja spomenika u centru Preševa, javlja reporter Al Jazeere.
Okupljeni su skandirali Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).
Istovremeno, u centru Preševa okupila se i grupa članova familija poginulih pripadnika OVPMB-a, protestirajući protiv lokalne vlasti u Preševu zbog, kako kažu, njihove saradnje  s vlastima u Beogradu. Okupljanja u Preševu protekla su bez incidenata.
Napadi na Kosovu
Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javio je ranije, u vrijeme okupljanja demonstranata, kako je u Preševu mirno, te da protest neće trajati duže od sat i po. 
Sa druge strane, na Kosovu je počela odmazda zbog uklanjanja spomenika u Preševu. Tako je nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran eksplozivnom napravom kasno u noći s nedjelje na ponedjeljak, rekao je agenciji Beta zamjenik predsjednika srpske opštine Vučitrn, koja je izmještena u Prilužje, Miodrag Stolić.
TV B92 prenosi da se u nedjelju blizu 23 sata čula snažna eksplozija iz pravca seoskog groblja, a u ponedjeljak ujutro je ustanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića. Detonacija je bila toliko snažna da su dijelovi spomenika nađeni u okolnim njivama.
Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.
Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gdje je preostalo nekoliko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.
U etnički mješovitom selu Plemetina nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija, također, vrši uviđaj, javljaju beogradski mediji.
Zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM-a u Preševu na Kosovu se dogodilo nekoliko incidenata.
Dva molotovljeva koktela bačena su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica, a Kosovske policijske snage (KPS) su spriječile Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici. Oskrnavljeno je i groblje u Klokotu.
Prištinski dnevnik Koha ditore piše da je policija u Ðakovici u nedjelju u 20 sati rastjerala grupu od desetak mladića koji su bili okupljeni ispred pravoslavne crkve u ovom gradu.
Policija u Ðakovici se nije oglasila povodom ovog incidenta.
Dačić: OVPMB kao Al-Kaida
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je država uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu postupila po zakonu i da je sve prošlo bez primjene sile i bez ijednog incidenta.
"Srbija će se ponašati kao i svaka druga država u svetu – samo nemoj da nam dele lekcije neki koji to ne bi ni dozvolili da se podigne i srušili već prvog dana", rekao je Dačić i dodao kako ne vjeruje da se veterani Al-Kaide pitaju u SAD-u ili oni koji su "izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu, da li će postaviti neki spomenik".
On je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je "ova priča završena i tačka".
Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.
Demaci: Fašistički čin
Kosovski pisac i političar Adem Demaci u intervjuu za novine Lajm okarakterizirao je uklanjanje spomenika borcima OVPMB-a kao "fašistički čin srpske države".
Po njegovom mišljenju, ovaj čin je još jedanput demaskirao fašističku politiku Srbije. On je za uklanjanje spomenika okrivio Evropu i Ameriku, koji se nisu na vrijeme umiješali kako bi se ovaj spor riješio.
Kosovska Vlada nemoćna je da upotrijebi recipročne mjere u ovom slučaju. "Ovim aktom Vlade Srbije Albanci su u tom mjestu nešto izgubili, ali će dobiti mnogo toga", zaključio je on.
Samoopredjeljenje pozvalo na mir
Pokret Samoopredjeljenje pozvao je na mir i zatražio od građana Kosova da, umjesto akata revanšizma zbog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima takozvanog OVPMB-a u Preševu, pojačaju pritisak na Vladu Kosova.
"Iako je ljutnja razumljiva, bilo kakav revanšizam neće poboljšati situaciju Albanaca u Preševskoj dolini i slabit će poziciju Kosova. Ova ljutnja se treba pretvoriti u pritisak prema glavnom odgovornom na Kosovu, Vladi (Hashima) Thacija", kaže se u saopćenju Samoopredjeljenja, koje vodi Albin Kurti.
Samoopredjeljenje navodi da "u nedostatku državničkih poteza Kosova, u medijima i na društvenim mrežama sada kruže različiti pozivi za revanšizam na različite ciljeve na Kosovu".