Traže vraćanje spomenika poginulim borcima

Hiljade Albanaca sa juga Srbije okupilo se danas u podne u Preševu na protestu zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Reporter agencije Anadolija s lica mjesta javlja da u Preševo još uvijek pristižu Albanci iz raznih mjesta južne Srbije i da se očekuje kako će ih u demonstracijama učestvovati ukupno oko deset hiljada.

Protestno okupljanje organizovano je ispred opštinske zgrade u Preševu odakle je jučer, uz pomoć oko 100 pripadnika srbijanske žandarmerije, komunalna služba uklonila sporni spomenik.
Demonstranti, među kojima djece i staraca, traže da se spomenik hitno vrati i nose transparente na kojima piše „Stop diskriminaciji“, „Ne dirajte krv poginulih boraca“ i „Ne dirajte spomenik“.
Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi optužio je Vladu Srbije da nastavlja rješavati probleme nasilnim sredstvima, a ne dijalogom. "Zajednički stav svih političkih lidera je da istrajemo u ostvarivanju legitimnih individualnih i kolektivnih prava Albanaca iz Preševske doline", poručio je Haljimi.
Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, vođa preševskog parlamenta Skender Destani i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi ocijenili su kako je Vlada Srbije uklanjanjem spomenika iz centra Preševa pokazala da "ne želi Albance u Preševskoj dolini".