Nakon izvođenja srpske ratne pjesme ""Marš na Drinu"" u UN-u

Predstavnici bošnjačkih udruženja u Americi tvrde da izvinjenje Ban Ki-moona Bošnjacima predstavlja pobjedu istine...

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) mr. Haris Alibašić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da će bošnjačka udruženja insistirati na smjeni predsjednika 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) i bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića zbog skandala s izvođenjem srpske ratne pjesme ''Marš na Drinu'' na proslavi Srpske pravoslavne nove godine u velikoj sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku.
 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je sa partnerskim organizacijama, Institutom za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Savjetodavnim vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) i Bosansko-američkim institutom za genocid (BAGI) uputio  protestno pismo na adresu UN-a.
 
Također, pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu uputila su i udruženja žrtava genocida iz Srebrenice. Zahvaljujući svim tim dopisima, Ban se u četvrtak izvinuo bošnjačkim žrtvama zbog izvođenja pjesme ''Marš na Drinu''.  
 
''Nastavit ćemo sa zahtjevima da se sankcionira Vuk Jeremić. Tražit ćemo njegovu ostavku zbog uvrede žrtvama genocida, njihovim familijama, bošnjačkom narodu, i državi BiH. Izuzetno je značajno što se generalni sekretar Ban Ki-moon distancirao od ovog događaja, a time i od Jeremića i velikosrpskog nacionalizma. U najmanju ruku, nadamo se da je njegova podvala UN-u natjerala ostale članove te organizacije da dobro razmisle o takozvanoj rehabilitaciji Srbije u međunarodnim odnosima, jer velikosrpski nacionalizam ostaje prijetnja stabilnosti za regiju jugoistočne Europe i Balkana. Prije ovog događaja, neki su čak predviđali da bi Vuk Jeremić mogao postati sljedeći generalni sekretar UN-a, što bi bilo katastrofalno'', rekao je Alibašić.
 
Izvinjenje UN-a, dodaje Alibašić, je najmanje što su bošnjačka i bh. udruženja očekivala od UN-a.
 
''Naime, historijska uloga UN-a u dešavanjima vezano za genocide u Srebrenici, Žepi, kao i u cijeloj BiH, je nešto što će zauvijek pratiti UN kao velika mrlja na savjesti i duši cijelog svijeta. U isto vrijeme, isprika je pozitivan događaj jer pokazuje da generalni sekretar Ban Ki-moon, ipak, vodi računa o sjećanju na žrtve genocida u BiH, jer je brzo reagirao nakon što su mu na podvalu Vuka Jeremića ukazale bošnjačke organizacije u SAD, na čelu sa KBSA. Dakle, ovo je samo još jedna potvrda važnosti postojanja i djelovanja bošnjačkih nevladinih organizacija u dijaspori i domovini'', tvrdi on, upozoravajući da su institucije države BiH potpuno nemoćne ili da ne žele da se zalažu za odbranu žrtava genocida.
 
Predsjednik Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IRCG) dr. Emir Ramić kazao je da ''za američke i kanadske Bošnjake, žrtve i svjedoke agresije i genocida izvinjenje generalnog sekretara UN Ban Ki-moona znači pobjedu istine''.
 
''To je pobjeda istine o zločinima agresije i genocida, ali i povratak nade u konačnu pobjedu pravde za žrtve tih zločina. Ta istina o zločinima i pravda za žrtve trebaju najprije doći iz UN-a, i to primjenom Povelje o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Gest izvinjenja s najvišeg mjesta u UN jasno pokazuje cijelom svijetu da su Bošnjaci respektabilni politički faktor, koji se zna organizirano i jedinstveno boriti za svoja prava i koji ima presudan utjecaj na promjenu političkih, ekonomskih, kulturnih i akademskih odnosa u državi BiH. Istovremeno ova naša akcija pokazuje jednu veoma bitnu stvar. Kada se Bošnjaci i njihove organizacije udruže na zajedničkom interesu, uspjeh je zagarantiran'', poručio je Ramić.
 
No, kako je rekao, bh. udruženja u Americi i Kanadi neće stati na ovome.
''Poslije izvinjenja od strane generalnog sekretara UN-a, mi ćemo nastaviti našu zajedničku akciju u smislu skidanja snimke izvođenja srpske nacionalističke pjesme sa zvanične web stranice UN-a. To je minimuma za zadovoljenje žrtava agresije. Također, tražimo ostavku ili smjenu Vuka Jeremića, jer svojim postupcima ponižava najvažniji svjetski politički i pravni autoritet'', smatra Ramić.
 
Dodao je da bošnjačko jedinstvo nema alternative u ovim ''krucijalno važnim momentima za državu BiH, ali i za bošnjački narod''.
 
Vlasti države BiH moraju reagirati
 
U ime žrtava agresije i genocida, ali i hiljada prognanih, dr. Ramić je zatražio od vlasti BiH da reagiraju povodom koncerta beogradskog hora "Viva Vox" u velikoj sali Generalne skupštine UN-a na kojem je, između ostalog, izvođena i srpska ratna pjesma "Marš na Drinu". Ramić je takvo ponašanje državnih organa u BiH nazvao žalosnim.