Herman Van Rompuy

Kako bi otvorila pregovore o prostupanju s EU-om Srbija će morati napraviti dodatni napor u normalizaciji odnosa s Kosovom...

Nakon sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Bruxellesu, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je zadovoljstvo naporima Srbije na putu prisutpanja u Evropsku uniju.

“I pored velikih izazova pred nama, ohrabren sam jer sam danas u premijeru Dačiću vidio čovjeka sa vizijom i pogledom u budućnost njegove zemlje. Ubijeđen sam da će učiniti sve kako bi Srbiju približio EU-u”, kazao je Van Rompuy.

Naglasio je kako je uslov napretka Srbije na putu približavanja EU-u poboljšanje odnosa sa Prištinom.

“Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov za Srbiju kako bi započela pregovore o priključenju EU-u. Ovo se, prije svega, odnosi na poštivanje regionalne saradnje, kao i saradnje misijom EULEX-a i traženja rješenja za najznačajnija pitanja u sjverenom dijelu Kosova”, navodi se u saopštenju.

Van Rompuy također navodi da su na proljeće mogući pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

“EU će podržati posvećenost Srbije evropskim integracijama. Također, Vijeće će pratiti napredak Srbije sa mogućnošću odluke o otvaranju pregovora sa Srbijom o njenom pristupanju EU-u na proljeće”, poručio je Van Rompuy.