Umjesto rušenja, spomenik se pomjera u dvorište džamije?

15:38 (DOPUNJENO) U Preševu je trenutno mirno, ali je situacija veoma napeta, jer se očekuje rušenje spomenika pripadnicima OVPBM svakog trenutka, pogotovo nakon isteka roka koji je Ministarstvo pravde dalo lokalnim vlastima da uklone to zdanje.

Albancima je ponuđeno da se sporni spomenik izmjesti iz centra Preševa u dvorište lokalne džamije, ali oni za to ne žele ni da čuju. Kao protivusluga, srpska Žandarmerija trebalo bi da svoj spomenik iznad sela Lučane pomjeri na neko drugo mjesto.

Predstavnici Albanaca iza zatvorenih vrata u zgradi Opštine Preševo razgovarali su gotovo četiri sata, poslije čega su izašli sa stavom da on ostane na istom mjestu gdje je i sada.

13:33 Predstavnici lokalne samouprave u Preševu predložiće da se spomenik OVPBM/UÇPMB pomeri 50 metara dalje, u dvorište obližnje džamije, saznaje B92. Ipak, zauzvrat će zatražiti uklanjanje spomenika Žandarmeriji u selu Lučani kod Bujanovca.

Da podsjetimo, u ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM. U Preševu je mirno.

U zgradi opštine Preševa održava se sastanak albanskih lidera šest političkih partija. Sastanku u opštini prisustvuju predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi, predsjednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu, Demokrtatske unije doline Skender Destani, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zylfiju i Demokratske partije Nagip Arifi. Sastanku prisustvuje i načelnik opštinske uprave Muhamed Abdullahu.

Mustafa je izjavio da će Albanci s juga Srbije ispoštovati proceduru i naloge inspekcije Ministarstva pravde, a da samo četiri od 167 opština ima odluku koju će oni danas usvojiti.

Prema njegovim riječima, svi ovi postupci ustvari su njihova želja da dođu do dozvola koje nisu imali kada je spomenik postavljen i da se situacija smiruje i da su blizu rješenja, piše portal B92.

Inače, još je rekao i d su predsatvnici Albanaca s juga Srbije razgovarali sa stranim ambasadorima i da očekuju njihovu podršku za očuvanje identiteta Albanaca u Preševskoj dolini.

Poslanici Skupštine Kosova kazali su ranije da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije pokušaju da uklone spomenik.

Premijer Srbije Ivica Dačić je prije petnaestak dana rekao da "spomenika neće biti" kada bude išao na novi sastanak s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem 17. januara, a uklanjanje spomenika je najavio i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Zatim je rok za uklanjanje spomenika lokalnoj samoupravi dalo Ministarstvo pravde, a ministar Nikola Selaković je najavio da će poslije isticanja tog roka Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po rješenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen-obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove, ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

S druge strane, zamjenik predsjednika opštine Preševo Skender Destani kaže za Radio B92 da, po njegovom mišljenju, ministarstvo nema pravo da ukloni spomenik i da takvu odluku može da donese jedino sud.

Prema riječima Dritona Salihua, urednika portala Presheva.com situacija je napeta prvenstveno zbog medija.