Dušan Janjić
Sociolog Dušan Janjić izjavio je danas da bi iz centra Preševa trebalo skloniti spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, ali i da bi iz centra Dobrosina trebalo u bazu Cepotina premjestiti spomenik poginulim srpskim žandarmima.
"Neka i vlast u Beogradu razmisli gdje podiže spomenike. Razumijem zahtjev vlasti da se spomenik ukloni iz centra Preševa i spomenik će vjerovatno biti pomeren, ali bi i spomenik žandarmima trebalo pomeriti u iz centra Dobrosina u bazu Cepotina", rekao je Janjić agenciji Beta.
 
Janjić je naveo da bi predstavnici vlasti u Srbiji, poput predsjednika i premijera Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, umesto nerealnih izjava i nerealnih datuma i predlaganja sredstava koja ne mogu da primjene - kao što je nasilno uklanjanja spomenika, trebalo da donesu zakon o spomenicima kojim bi bilo uređeno ko kome može da podiže spomenike.
 
"Vlast koja je pokazala dosta želje i napora da promjeni politiku i pokuša da rješava probleme i ne svađa se sa najjačima, a to su NATO i SAD, na slučajevima poput spomenika upada u matricu Albanaca kojima odgovara da Beograd bude sukobljen sa NATO-om i SAD", rekao je Janjić.
 
Janjić je naveo da vlast mora da promjeni model i ne ponavlja ono što su radili Slobodan Milošević, Nebojša Čović i Boris Tadić - da navodno podiže pregovaračku poziciju preko incidenata.
 
"Pregovaračka pozicija Beograda se može graditi samo uspješnim pregovorima i saradnjom sa najjačima na svijetu, a to su za Srbiju NATO, SAD i EU", rekao je Janjić.
 
On je istakao i da bi Beograd trebalo da prestane da odlučuje "koji mu je Albanac bolji" i da li je bolji predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, kome su u Beogradu dali prednost nad Rizom Halimijem, ili je bolji predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. Beograd, pa i Dačić, moraju da se pomire sa tim da koga god Albanci izaberu, ne samo Hashima Thaçija i Ramusha Haradinaja na Kosovu, nego i koga izaberu u Preševu i na jugu Srbije - to je sagovornik Beograda, rekao je Janjić.
 
"Ragmija Mustafu su u posljednje dvije godine promovisali Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, pa neka sada izvole i partijski riješe problem sa Mustafom", naveo je Janjić.
 
Ocjenio je da je spomenik u Preševu samo metafora za nerješena srpsko-albanska pitanja, poput pitanja statusa Kosova, položaja Srba na Kosovu, kao i za pitanje odnosa Albanaca na jugu Srbije i vlasti u Beogradu.
 
"Kad god pregovori krenu dobrim putem i kada se onima koji žive od sukoba učini da bi stvari mogle da se smire, oni krenu da proizvode spomenike i sukobe povodom spomenika", rekao je Janjić. Dodao je da na jugu Srbije ima toliko nerješenih problema s nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, ne samo Albanaca, nego i Bošnjaka i Vlaha, i da je "poslije vladavine od 2008. godine do danas" ostalo toliko lošeg da bi aktuelna vlast trebalo da se poduhvati rješavanja tih problema, kako što su nastava u Preševu i promjena Zakona o nacionalnim manjinama.